Den 17-årige blogger og gymnasieelev Claes Kirkeby Theilgaard fortalte i sidste uge i BT, at han mente at kongehuset burde afskaffes. Nu kommer den 18-årige Sebastian Kaimson det danske monarki til undsætning.

Han mener nemlig slet ikke, en republik kan gøre det ud for, hvad monarkiet kan tilbyde.

»Præsidenter splitter nationer, mens konger og dronninger samler. Vi bør og skal derfor værne om vores kongehus,« siger Sebastian Kaimson.

Foto: Privatfoto
Vis mere

Han er suppleant til bestyrelsen i Konservativ Ungdom i Aarhus og studerer til daglig på EUX Business i Viby J.

Det var i søndags, Claes Theilgaard i et interview med BT fremlagde sine holdninger om det danske kongehus. Her sagde han blandt andet:

»Kongehuset skal afskaffes, fordi man som borger i et demokrati skal have lov til at vælge det statsoverhoved, der skal repræsentere landet.«

Sebastian Kaimson læste Claes Theilgaards angreb mod kongehuset og følte sig som ung royalist tvunget til at forfatte et modsvar. Det gjorde han på ungdomsmediet Ungeavisen.

»Jeg synes, det (Claes Theilgaards udtalelser, red.) trængte til et modsvar, for kongehuset er vigtigt. Det er den grundsten, vores nation bygger på. Vi har haft konger og dronninger, som har samlet danskerne igennem århundreder,« siger Sebastian Kaimson.

For ham er den politiske neutralitet, som kongehuset har, enormt vigtig, og det kan en præsident ikke prale af.

»Kongehuset har en neutralitet, og de kan derfor samle folket f.eks. til nytår, hvor Hendes Majestæt fortæller om rigets tilstand ud fra hendes holdning, men ikke ud fra et politisk standpunkt,« siger Sebastian Kaimson.

Og netop det samlende element i kongehuset er noget af det vigtigste for Sebastian Kaimson. Det er et element, han mener, en præsident ville have meget svært ved at leve op til.

»Republikken kan være farlig, fordi den kan splitte folket. En præsident er valgt på sine holdninger, og en stor del af befolkningen vil typisk være uenig med præsidenten. Kongehuset har støtte fra 83% af den danske befolkning. Det er der ikke mange præsidenter, der kan prale af,« siger Sebastian Kaimson, som henviser til en Gallup-undersøgelse fra 2013, der viste at 83% af danskerne støttede op om det danske kongehus.

Sebastian Kaimson er derfor ikke bekymret for, om Kongehuset har en fremtid i Danmark.

»I og med at vi bliver mere og mere demokratisk orienteret, så kan det selvfølgelig se svært ud, men jeg tror helt sikkert, at kongehuset har en fremtid i Danmark i mange år frem. Også med den samlende status, det har i dag,« siger Sebastian Kaimson og tilføjer:

»Det danske kongehus vil altid sejre!«