Bjarne Riis er en særlig mand. Få fra sportens verden - ja nogen verden - har formået at appellere til en nation som han.

Det er de 50 BT-forsider i denne billedserie glimrende udtryk for. De indeholder det hele. De sportslige op- og nedture. Dopingskandalerne, genrejsningerne, ægteskaberne, de personlige kriser. Det hele er der. Og det er det, fordi Bjarne Riis har haft en tiltrækningskraft, der har rakt langt ud over hans professionelle virke.

Måske er årsagen, at han på mange måder er den mest menneskelige af de store mediepersonligheder, som sidste 20 år har budt på i Danmark. Han har masser af fejl. Han har snydt, bedraget, kæmpet, sejret, tabt og alligevel overlevet det hele. Han er en korkprop, der ikke adlyder fysikkens normale love. Han har mørke sider, han har hemmeligheder, og han viser sin sårbarhed. Han har også succes og har skabt resultater på den største skala. Det er de mange stemmer i dette tillæg et godt udtryk for.

Det er svært at være ligeglad med Bjarne Riis. Det ved jeg alt om. Jeg har modtaget et utal af mail gennem tiden, når jeg har ment noget om Bjarne Riis. Har fået slynget de værste forbandelser efter mig og er blevet beskyldt for at ville manden ondere end ondt. For Bjarne Riis vækker følelser i os.

Læs venner, fjender og konkurrenters hilsen til Bjarne her.

Jeg mærkede det især, da vi på BT valgte at trykke 12 spørgsmål om dopingbeskyldningerne mod Bjarne Riis i hans tid som sportsdirektør. Spørgsmål, han aldrig svarede på, fordi han dækkede sig ind under, at han lige nu er centrum i en undersøgelse, der har varet i mere end et år. Spørgsmålene skabte raseri hos mange, for hvorfor ikke bare lade fortid være fortid, lød argumenterne. BT har aldrig ønsket holdet lukket eller det, der kunne minde om det. Men vi stiller gerne de ubehagelige spørgsmål.

Faktum er, at Bjarne Riis har spillet en hovedrolle i cykelsportens mest betændte tid. Han grundlagde sin succes og sin formue ved at omgå regler og snyde dopingkontroller. Hvis der skal bygges en troværdig fremtid for cykelsporten, er det nødvendigt at gøre op med en bedragerisk fortid. Det ansvar er også Bjarne Riis’.