Post Danmark Rundt-feltet benytter sig både af koffein og smertestillende piller for at holde sig friske i finalerne. Det er helt lovligt, men Anti Doping Danmark advarer om gråzonestoffer.

Finalen nærmer sig, benene er ømme og rytterne leder efter det ekstra lille overskud til at rykke fri af Post Danmark Rundt-feltet for at komme først over målstregen. Nogle rækker ud efter en koffeinholdig gel i baglommen, andre snupper en panodil for at dulme smerterne i benene.

Når den tidligere Tour de France-vinder, Chris Froome, skal gøre sig klar til finalen på bjergetaperne, drikker han en flaske med to espressoer blandet op med masser af sukker eller honning, har han fortalt.

Hvad enten der køres Post Danmark Rundt eller Tour de France, kaldes det ekstra lille pift til slut på etaperne i cykelkredse for finaleflasker.

Det er ikke ulovligt, men finaleflaskerne blev aktualiseret, da den tidligere Sky-rytter Michael Barry for nogle måneder siden stod frem og fortalte, hvordan det britiske mandskab ofte benyttede sig af det kraftigt smertelindrende stof Tramadol, når finalen nærmede sig. Han mente, at stoffet har ligeså stor præstationsfremmende effekt, som andre forbudte stoffer, han har taget. Team Sky har sidenhen taget afstand fra at have brugt Tramadol, der altså ikke er ulovligt, men figurer på Det Internationale Dopingagentur, WADAs, liste over stoffer, man holder særligt øje med.

Herhjemme oplever Anti Doping Danmark (ADD) i øjeblikket et stigende forbrug af smertelindrende medicin i forskellige idrætsgrene. Endda også Tramadol, forklarer direktør Lone Hansen.

- I vores kredse ved vi, at Tramadol er udbredt især i cykelsporten. Lige nu overvejer man, om det helt skal forbydes. Vi har en formodning om, at også de danske cykelhold bruger Tramadol. Men det kan jeg ikke blive mere konkret på, siger Lone Hansen.

BT satte sig for at undersøge, om Post Danmark Rundt-feltet benytter sig af finaleflasker og i så fald, hvad de indeholder. Her kan du læse, at der blandt andet bliver kørt på koffein og smertelindrende medicin.

Selvom de forskellige stoffer er fuldt lovlige, er Lotte Hansen ikke ovenud positiv overfor brugen af dem.

- Jeg vil gerne sende en lille advarsel ud om, at holdene skal overveje grundigt, om det er hensigtsmæssigt i forhold til rytterne. Koffein og de andre smertestillende stoffer er med til at udskyde smertegrænsen. Samtidig er stofferne alle sammen nogle, der ligger i et grænseland. De er ikke forbudte, men man kunne måske overveje, om det er hensigtsmæssigt at udskyde en smertegrænse. Især hvis det ikke er så fornuftigt at presse kroppen yderligere for en rytter, der i forvejen har problemer, siger Lone Hansen.

BT har, som det kan ses forneden, ikke spurgt alle hold. Derfor kan der ikke tegnes et generelt billede af Post Danmark Rundt-feltets brug af finaleflasker.

Allan Johansen, sportsdirektør Team Trefor - Blue Water

Til finalerne:
- Finalegels med koffein - Guarana - Finalepiller, en paracetamol (panodil), iboprofen eller koffeintablet
Til etaperne:
- Gels med forskellige aminosyrer - Tre slags flasker: Én med vand, én med sukkerenergi og én med Electrolyte (indeholder salte og magnesium) Kommentarer:

- Når man sidder i finalen og har rigtig ondt i benene, så er pillerne en smule smertedæmpende. Men pillernes effekt er i højere grad også at få rytterne til at tro, at de får bedre ben.

- Jeg har hørt, at Sky har brugt Tramadol, men jeg har ikke selv stødt på det. For 25 år siden brugte man en finaleflaske med rødvin og cola eller kaffe. Det var før, man fik koffein i gels. Jeg kender ikke finaleflasker, som Chris Froome laver dem, men i princippet kunne man godt smide en espresso oveni vores energidrik.

- Vi er ikke bange for at få en flaske fra nogle af de andre hold, hvis en af vores sidder i udbrud, og jeg ikke kan komme op. Men står der en halvåben flaske et sted som her ved vores camper, så er der ingen, der drikker af den. Hvis ingen ved, hvem der ejede den, skal den bare ud.

Jaan Kirsipuu, sportsdirektør, Astana

Til finalen:
- Koffein-gels - Koffeinpiller

Til etaperne:
- Én flaske med vand og én med saltmineraler - Geler og barer

Kommentarer:

- De første par dage i et etapeløb har du normalt ikke brug for noget i finalen, men efter fire-fem dage kan du godt få brug for det.

- Jeg brugte ikke koffeinpiller som aktiv, min hjerterytme steg for meget. Jeg ved ikke, om vores ryttere også tager smertestillende nogle gange. Jeg ved egentlig ikke helt, hvad doktoren giver dem, det er noget, der foregår mellem ham og rytterne.

Christian Ranneries, sportsdirektør, Riwal - Platform

Til finalerne:
- Koffeinpiller - Red Bull

Til etaperne:
- En flaske med vand, en flaske med sukkerenergi, det kan være High-5, eller andre glukoseprodukter med frugtsukker og salte. - Energibarer og geler

Kommentarer:

- Der er en dopingliste, og den holder man sig på den rigtige side af. Alt hvad der ikke står på den liste, det er tilladt. Selvfølgelig skal man bruge sin sunde fornuft, for hvis der er et stof, der er forbudt, og man finder et stof, der har samme effekt, så er det nok også forbudt. Tramadol er ikke forbudt, men det er ikke noget, vi benytter os af. Koffein har før været på dopinglisten, men er det ikke mere, så det er der ikke noget forkert i at bruge.

- Der er mange, der tager alt muligt smertestillende, Iboprofen og Voltaren eksempelvis, men jeg har snakket med en læge, der siger, det ikke har nogen effekt. Jeg har også snakket med ham om Aspirin, der er blodfortyndende og skulle få blodet til at flyde bedre, men effekten er ikke så stor.

Lars Bonde, landstræner og sportsdirektør for Team Post Danmark, der er et hold sammensat af unge, danske ryttere

Til finalerne:
- Koffeingel

Til etapen:
- Gels - Energibarer - Flaske med energidrik og flaske med vand

Kommentarer:

- Når man ser på, hvor meget holdene træner og tilrettelægger kost, er finaleflasker ikke noget, der fylder meget på holdene. Det er kun lovlige ting, der er i. Det kan være Guarana og gensing-produkter, og så er der som regel også noget koffein i, som skal give et pift.

- Vi giver ikke rytterne panodiler. Men vi har jo et sammenbragt hold, så vi kan ikke styre, om de går hen og køber to panodiler, som de putter i lommen. Men det er ikke noget, vi formidler, anbefaler eller støtter. Vi synes, det er et skråplan. Jeg kan godt forstå, det foregår på højeste plan, hvor voksne mennesker selv kan bestemme, og hvor det er op til dopingmyndighederne at sætte grænser. I talentudvikling- en er det noget andet. Vi synes, der er så meget andet end piller at skrue på for en fyr på 19 år.

Fakta (kilde: ADD):

Tramadol: Er et smertestillende præparat til behandling af moderate smerter. Stoffet er et opioid og er derved også beslægtet med morfinlignende medicin.

Panodil (paracetamol): Er et smertestillende præparat til behandling af svage smerter f.eks. hovedpine.

Ibuprofen: Er et smertestillende præparat til behandling af svage smerter. Til forskel fra panodil ses ibuprofen ofte anvendt ved svagere led- og gigtsmerter.

Koffein: Virker opkvikkende og stimulerende på centralnervesystemet. Virkning kan være hurtigere reaktionsevne, højere koncentrationsniveau, højere hjerterytme mv.

Guarana: Findes typisk i forskellige sportsdrikke. Virker på samme vis som kaffe, men koncentrationen af det reagerende stof ses højere end i kaffe. Virkning: højere koncentrationsniveau, udsætning af træthed, bedre reaktionsevne mv.

Gensing: Har på samme måde som koffein og guarana en opkvikkende effekt og kan udsætte forskellige træthedsfaktorer.

Voltaren: Er et smertestillende præparat. Findes og bruges typisk som creme/gel til påsmøring på led ifm. ledsmerter. I tabletform er effekten også lindring af smerter, og præparatet bruges typisk i forbindelse med smerter forårsaget af gigt, menstruation, migræne mv.