Det er ikke lige meget hvad du putter i munden inden du skal ud på løbeturen. Men hvis du går efter helt almindelig sund kost, er du på rette spor.

-Vi er ikke som kameler, der kan drikke på forskud og optage det overskydende vand undervejs, mens vi løber. Drik til du ikke er tørstig mere, og drik så en halv liter vand derudover, mere kan kan du ikke optage alligevel, siger bromatolog og veteran Europamester i orienteringsløb, Rolf Lund, der udover EM titlen også har mere end 30 danske mesterskaber på Cv’et.

Og selvom det kan være fristende at lade sig lokke af de mange typer energibarer der tilbyder masser af hurtig energi til løbeturen, så er det heller ikke det store hit til almindelige træningsture, forklarer Rolf Lund.

- Hvis du løber under 45 min til 1 time, så er der overhovedet ingen grund til, at kaste sig over alle mulige high tech energi produkter. Det er spild af penge. Og har du spist fornuftigt inden løbet, har du også rigeligt energi i depoterne til at gennemføre de kortere træningsture.


Langsomme kulhydrater

Rigtig løbekost er derfor kost, der indeholder langsomme kulhydrater, som kroppen ikke optager så hurtigt. Et stykke groft rugbrød er f.eks. et meget bedre valg end en portion guldkorn, der lynhurtig bliver brændt af når du løber.

-Tomme kalorier er no go, så selvom f.eks. en marsbar indeholder masser af energi, så er det ikke noget der holder ret længe, forklarer bromatologen og fortæller at det faktisk er bedre at være småsulten end mæt inden du skal ud på løbeturen.

-Har du for meget mad i maven, risikerer du, at få ondt i maven undervejs, det tror jeg de fleste løbere kender til, men synes man alligevel at man trænger til lidt i maven, så kan du godt tage et stykke rugbrød et kvarter før du skal af sted.


Husk salt

Hvis du skal ud på ture af mere en 1 times varighed, er det en god ide med væske undervejs. I sær i de kommende måneder, hvor temperaturen nemt kommer over 20 grader. Men hvis du ikke vil klare dig med vand alene, kan du udover at tilsætte sukker til vandet også blande lidt salt i.

-Du mister faktisk en del salt når du sveder meget, så derfor risikerer du at saltbalancen kommer ud af trit, når du løber de længere ture. En teskefuld salt til en liter vand er nogenlunde det niveau du skal ramme, forklarer Rolf Lund.

En anden tommelfingerregel som Rolf Lund anbefaler at følge, er at du på grund af temperatur forskellene, om vinteren typisk har brug for lidt væske med en større sukkerkoncentration og om sommerheden mere væske med en lavere sukkerkoncentration.