Lyt til artiklen

På toppen. Priserne er høje og liggetiderne lange. Men lidt syd for byen i Kandestederne kan man snart erhverve et romantisk badehotel med ti værelser for bare fire mio. kroner.

Der er op mod 500 huse til salg i Skagen, og priserne varierer fra omkring tre mio. kr. for et »rigtigt« Skagen-hus til over 16 mio. kroner. Men liggetiderne er lange, og spørgsmålet er, om sælgerne overhovedet kan få de høje priser for de rigtigt dyre huse.

Skagens dyreste hus er til salg på byens guldkyst på Østre Strandvej 91 Østerby nord for havnen. 16,4 mio. gode danske kroner er udbudsprisen for et 169 kvadratmeter hus med havudsigt på en 455 kvadratmeter grund. Det svarer til en kvadratmeterpris på 97.000 kroner.

Der er i alt fem huse til salg på guldkysten til høje priser, og spørgsmålet er, om de overhovedet er realistiske. Østre Strandvej 91 har været på markedet i ikke mindre end 817 dage, altså over to år!

Køber man huis på Havbakken, får man en fantastisk udsigt. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Køber man huis på Havbakken, får man en fantastisk udsigt. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Vis mere

Men det er ikke noget problem, siger EDC-mægler Ole Bo fra Skagen.

»Nogle huse ligger fem-seks år, indtil de bliver solgt. Før finanskrisen var priserne oppe i et højt leje, og det er dér, sælgerne befinder sig. Og de venter bare på, at den rette køber kommer forbi. Men vi har et stort varelager,« indrømmer han.

Når Østre Strandvej drejer til venstre ved Vippefyret, skifter den navn til Østerbyvej. Her er nummer 42 til salg for 9.995.000 kroner for et bare 118 kvadratmeter stort hus på en 496 kvadratmeter stor grund svarende til en kvadratmeterpris på 85.000 kroner.

Dette smukke hus på Daphnesvej er også til salg. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Dette smukke hus på Daphnesvej er også til salg. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Vis mere

Huset er fra 1955 og er ikke et »rigtigt« Skagen-hus. Udhæng, blyindfattede ruder og en lidt svulstig egetræsdør afslører, at det er bygget i en tid, længe før Skagen-arkitekt Alfred Hansen lærte skawboerne, hvordan et Skagen-hus skal se ud. Men husets beliggenhed er fantastisk ud til klitter, strand og Vippe­fyret, og så bliver man nabo til fiskematador Henning Kjeldsen, som for længst har ombygget det 50er-hus, han købte, til et ægte Skagen-hus.

Den, der tror, at man kan finde et billigt hus i Skagen med uopdagede muligheder, kan godt tro om. Drager man til Vesterby, hvor priserne måske er en spids billigere end i Østerby, kan man også få lov til at komme til lommerne, hvis man ønsker sig noget rigtigt godt.

Dette hus på Damstedsvej ser ikke ud af meget, men prisskiltet fejler ikke noget. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Dette hus på Damstedsvej ser ikke ud af meget, men prisskiltet fejler ikke noget. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Vis mere

Langs Damstedvej ud mod klitheden og med udsigt til havet og kunstnerrefugiet Klitgården ligger en stribe huse direkte til de marehalmklædte sletter. Her er flere ejendomme til salg. Den ene i nummer 27 er et faldefærdigt 50er-hus på en 980 kvadrat­meter grund, som kan erhverves for 4.995.000 mio. kroner inklusive et færdigtegnet projekt til bygning af et luksussommerhus.

Oveni de fem mio. skal altså lægges udgift til nedrivning og bygning af et nyt hus. Naboen har allerede gjort det og etableret et pragtfuldt Skagen-hus, hvorfra den vidunderlige udsigt kan nydes. Men det trækker ud med at få det solgt. Grund med ruin har været til salg i ikke mindre end 1.700 dage ifølge bolighjemmesiden Boliga.

I Gl. Skagen ved Skagerak er der masser af skønne huse til salg for det købedygtige publikum. Her er Havbakken 7 sat på markedet for et par måneder siden for 9.995.000 mio. kroner. Men så er de også af de allermest attraktive huse i Gl. Skagen placeret midt i klitterne og med havudsigt. Huset er på 130 kvadratmeter og ligger på en 3.000 kvadratmeter stor grund, hvilket giver en kvadratmeterpris på 77.000 kroner ifølge Boliga.

Særligt tilbud: Et hotel

Koksholm Hotel bliver snart sat til salg. Foto: Henning Bagger
Koksholm Hotel bliver snart sat til salg. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Ud over disse topdyre huse er der masser af ejendomme til salg for lidt mere menneskelige priser. Et yndigt lille Skagen-hus i Vesterby kan erhverves for tre-fire mio. kroner, men er man villig til at flytte lidt syd for byen, er priserne endnu mere attraktive. Her kan man få et sommerhus for under to mio. kroner, men så taler vi et 70er-hus, som kunne ligge hvor som helst. Men der er masser af smuk natur og fred i Kande­stederne.

Som en service til læserne kan Berlingske afsløre, at en helt speciel ejendom er på vej på markedet i Kandestederne. Det er det gamle badehotel Kokholms Hotel, som formentlig kan erhverves for omkring fire mio. kroner, men så ligger det også uforligneligt med udsigt til Raabjerg Mile, og det har en halv snes pæne dobbeltværelser og en meget stor spisesal eller stue og køkken på alt flere hundrede kvadratmeter.

Ifølge Berlingskes oplysninger kommer hotellet til salg som et led i en planlagt renovering og ombygning af Kokholms søsterhotel, Hjorths Hotel.