Jeg er ret tæt på de 90.

Min mor fyldte nemlig rundt lørdag. Ruth – det hedder hun faktisk - blev født i 1927. For at hente stof til min tale til hende dykkede jeg ned i statistikkerne for at se, hvordan verden har udviklet sig i hendes første 90 år på Jorden.

Jeg blev så glad og opmuntret. For i en mismodstid med Fake News, truende konflikter og Europa som klodens rådne banan blev jeg bekræftet i, at mennesket er en fantastisk art med en enestående evne til konstant at forbedre sit eget udgangspunkt.

I 1927 havde den første sort-hvide spillefilm med lyd premiere i New York – ”Jazz-sangeren.” I dag har vi 3D og 4D film med en rullende lydmur som et russisk jagerfly over Bornholm.

I 1927 lykkedes det at skabe en telefonforbindelse, så man nu pludselig kunne ringe fra USA til England, og samme år fløj Charles Lindberg som det første menneske tværs over Atlanten på 33 timer. I dag sender vi rumfartøjer til Mars.

To amerikanere eksperimenterede dengang med at sende billeder til en skærm via radiobølger, men blev latterliggjort, for det var da umuligt at tjene penge på fjernsyn. I dag ser vi TV på mobilen, der er stærkere end de computere, der kom til verden to årtier efter min mors fødsel. Nu tjekker min mor nyheder og Facebook på sin Ipad. Den har i øvrigt samme størrelse som den griffel – en sort tavle - som hun skrev med kridt på i skolen.

I 1927 kom den første Volvo på gaden – fantastisk bedrift af svenskerne i en lukket verden. Nu har kineserne købt Volvo i globaliseringens verden. Dengang var der 59.000 personautomobiler - inklusiv drosker - i Danmark. I dag kører 2,2 millioner biler på de danske veje – og de kan snart køre selv.

Min mor blev født kun 12 år efter, at kvinderne fik stemmeret. Hun lærte selvstændighed på den hårde måde som pige, fordi hendes far stak af med sygeplejersken, da hendes mor – min mormor – fik en hjerneblødning. Min mor skulle pludselig være mor for sine små brødre. Jeg søgte derfor i statistikken efter skilsmisser i 1920-erne. Ca. 25.000 par blev gift om året – men jeg kunne ikke finde noget om skilsmisser. I dag ender næsten 40 pct. af ægteskaberne med en skilsmisse. Alt er ikke blevet bedre.

Da min mor blev født, var der 22 fly i Danmark, og i 1927 blev 7800 danskere fragtet med fly. I dag rejser flere end 26 millioner mennesker årligt igennem Københavns Lufthavn. Nu flyver min mor også, når hun kommer på besøg hos mig fra Jylland.

Da hun blev født, levede der kun 3,4 millioner mennesker i Danmark. Nu er vi 5,7 millioner – og er altså blevet 2,3 millioner flere. Min mor gjorde sit med 3 børn, men i dag kunne vi danskere godt lægge os i selen for at få mere afkom. Sex er sjovt, og det er børn egentlig også – især når vi praler med dem på Facebook
.
Min mor havde en gammel gruekedel, som hun proppede vores tøjbleer i, da jeg var dreng. Hun rørte rundt med en kæp, der gav hende overarme, som mændene i familien stadig misunder hende. Nu har vi til gengæld Pampers med lækagebarriere og fuldautomatiske vaskemaskiner.

Da min mor blev født, var der kun godt 450 mennesker mellem 90 og 94 år i Danmark. Nu er 1000 danskere over 100 år. Jeg satser på, at min mor beriger statistikken med endnu en. Hun ved godt, at opskriften på at blive gammel er enkel: Man skal bare leve længe nok. Bakteriologen Alexander Fleming var med til at skubbe statistikkerne den rigtige vej, da han året efter min mors fødsel opfandt penicillin.
Var det her X-factor, ville de sige, at vi har været på en forrygende rejse de seneste 90 år. Og det er endda vores egen skyld. Så lad os rejse os og råbe et trefoldigt leve for mennesket. For vores lyst, vilje og evne til at udvikle os og hele tiden gøre livet bedre for os selv og andre. Så makulér mismodet.

Vi er f…… fantastiske.

Andre læser også