Det må være en kende underligt for vores statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), at sidde til klimatopmøde i Paris velvidende, at de ophedede forhandlinger om vores husholdningsbudget, skat og udlændinge risikerer at brænde sammen hjemme i lille Danmark.

Omvendt er der noget endnu større på spil i Paris end en national finanslov: Hvordan forhindrer vi, at selve vores ophedede klode kommer til at svede endnu mere i fremtiden.

Ca 50 af verdens ledere deltog i klimatopmødet med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i spidsen. Lars Løkke Rasmussen medbragte en fordobling af støtten til FN’s klimapanel med ordene: ”Mødet finder sted to år efter klimatopmødet i Paris i en situation, hvor USA’s præsident, Donald Trump, har vendt klimaet ryggen. Nu må vi andre slå ring om Jorden.”

Flere amerikanske stjerneskuespillere og topchefer var med, men Donald Trump var ikke inviteret, og den amerikanske stat var kun repræsenteret ved en embedsmand.

Klodens klima er ikke et obskurt venstreorienteret projekt, men i høj grad også en borgerlig mærkesag, som alle burde kunne enes om. Derfor er det beskæmmende, at verdens mest magtfulde mand har vendt klima-aftalen ryggen. Ved topmødet i Paris for præcis to år siden blev verdenslandene enige om, at den globale middeltemperatur højst må stige med to grader i 2100 sammenlignet med 1850. Temperaturen er allerede steget med godt én grad, så verden har i den grad - også - brug for USA til at fastholde det mål. Men USA har som bekendt meddelt, at det ikke længere støtter aftalen.

På den baggrund er det tragikomisk, at den franske præsidents motto på mødet var »Make Our Planet Great Again«. Han ved naturligvis lige så godt som alle andre, at dét er svært uden en aktiv opbakning fra Trump og co. USA er verdens næststørste udleder af CO2, og en grøn omstilling må være verdensomspændende for at have den ønskede effekt.

Trump føler sikkert ikke jorden brænde under sig, men vi kan kun håbe, at han besinder sig. Vi taler trods alt ikke om et husholdningsbudget for et enkelt år, men om den globale fremtid for os alle.

Grund

Andre læser også