SFs ledelse advarer formands­kandidat mod at løbe fra dagpengereformen. For få uger siden luftede ledelsen selv muligheden for at ændre dagpengesystemet.

Både medlemmer af SFs landsledelse og flere lokalformænd beskylder nu SFs ledelse for at føre skræmmekampagne til fordel for Astrid Krag. SFs ledelse – med den afgående formand Villy Søvndal i spidsen – advarer mod at bryde med regeringsgrundlaget og spille hasard med regeringsdeltagelsen, efter at Annette Vilhelmsen har foreslået at ændre dagpengesystemet. Men det er skudt helt over målet, mener tidligere næstformand i SF Meta Fuglsang, der peger på, at SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, selv for få uger siden luftede muligheden for at ændre genoptjeningsreglerne for dagpenge. Det skriver Berlingske.

- Det må stå for Jesper Petersens og Villy Søvndals egen regning. Vi har jo hele tiden haft den linje, at det er afsindig vigtigt, at vi finder løsninger her. Det har Jesper Petersen været forreste fortaler for, siger Meta Fuglsang, der er medlem af SFs landsledelse, til Berlingske.

Det samme er Ida Damborg, der beskylder SFs politiske ordfører for at politisere dagpengedebatten.

- Jeg tror, Jesper er ude i et andet ærinde end at løse de lediges problemstilling, siger hun.

Efter sommerferien placerede Jesper Petersen dagpengespørgsmålet centralt på regeringens dagsorden til stor fortrydelse for Socialdemokraterne og de Radikale. SF krævede, at der skulle gøres noget for de ekstraordinært mange dagpengemodtagere, der ryger ud af dagpengesystemet til nytår, når perioden forkortes fra fire til to år. En mulighed var ifølge Jesper Petersen at løsne det optjeningsprincip, der blev strammet i dagpengereformen i 2010. Men efter at Annette Vilhelmsen har foreslået at forlænge dagpengeperioden og forbedre mulighederne for uddannelse, når ledigheden vokser, fastslår Jesper Petersen, at dagpengereformen ligger fast i regeringsgrundlaget. Og han advarer om, at Annette Vilhelmsens forslag vil stride imod regeringsgrundlaget.

- Det er i strid med regeringsgrundlagets forpligtelse til at gennemføre den dagpengereform, som blev aftalt før valget, og som der fortsat var flertal for efterfølgende. Det var sådan, valgets stemmer faldt ud, og det var den aftale, vi lavede. Det må SF stå til ansvar for som ethvert andet ansvarligt regeringsparti, siger Jesper Petersen til Berlingske.

Men du har selv sagt, at det kan komme på tale at ændre dagpengesystemet. Hvorfor var det så i orden?

- Der er mange greb at tage, og de kan også være inden for dagpengesystemet, men vi må have en sikkerhed for – og vise en sikkerhed fra SFs side for – at vi altså står inde for det regeringsgrundlag, vi har lavet, siger Jesper Petersen.

Den erklærede Annette Vilhelmsen-støtte Ida Damborg er træt af at få at vide, at hendes kandidat gambler med regeringsdeltagelsen.

- Jeg synes faktisk, at en ny formand for SF skal være dygtig til at komme med bud på SFs politik, uden at man altid bliver skudt i skoene, at man er i gang med at skride fra regeringsgrundlaget. Det kan andre partier. Det kan vi også godt have lov til, siger Ida Damborg til Berlingske.

- At gøre det til, at Annette Vilhelmsen ikke vil regeringen, er fuldstændig skudt over målet, supplerer Meta Fuglsang, der først når alle kandidater har meldt sig i valgkampen, vil fortælle hvem hun støtter.

Kritikken af ledelsen kommer også fra en række af Annette Vilhelmsens støtter blandt partiets lokalformænd.

- Det virker ikke særligt troværdigt af Jesper. Han vil nok gerne have Annette til at se lidt ubehjælpsom ud. Det er måske ikke ligefrem dobbeltmoralsk, men det er derhenad, siger Børge Lund, der er lokalformand i Aabenraa, mens flere beskylder Villy Søvndal for at blande sig i formandsvalget, selv om han sagde, at han ikke ville.

- Jeg synes, det er utidigt. Det er en person der sidder på en spinkel magt. Ledelsen føler sig presset og truet, siger lokalformand John Scott Petersen fra Høje Taastrup.

- Jeg synes, han skulle forholde sig neutralt, siger Helena Mosskov Starcke, der er lokalformand i Brønderslev-Dronninglund.

Annette Vilhelmsen præciserede efter kritikken fra SF-ledelsen, at et nyt dagpengesystem er en langsigtet SF-plan.

- Min kommentar er ikke et indspil til finanslovsforhandlingerne, men et overordnet bud på, hvordan man på sigt kunne indrette dagpengesystemet. Jeg står naturligvis inde for regeringsgrundlaget og de aftaler, vi har indgået, skriver Annette Vilhelmsen i en pressemeddelelse.

Hendes modkandidat Astrid Krag fik i går en vigtig håndsrækning fra en af sine regeringskolleger, da miljøminister Ida Auken anbefalede sine partifæller at stemme på hende.