SF's Ole Sohn blev presset internt og eksternt til at beklage sit forhold til kommunismen, vurderer ekspert.


Ole Sohns forhold til kommunismen har været en trussel i forholdet mellem Socialdemokraterne og SF. Og derfor er SF's toppolitiker blevet presset fra alle sider til at tage afstand fra sin fortid som kommunist, som han har gjort det mandag.

Det vurderer politisk kommentator Peter Goll fra Geelmuyden.Kiese, der også har været politisk rådgiver i SF før Ole Sohn kom ind i partiets ledelse.

- Det gør Socialdemokraterne og SF sårbare over for borgerlig kritik, at en af SF's frontfigurer ikke helt tydeligt tager afstand fra det her, fordi begge partier i deres selvforståelse er modstandere af kommunismen. Derfor er presset på ham steget internt og eksternt, siger han.

Samtidig siger Peter Goll, at beklagelsen havde været stærkere, hvis Ole Sohn selv var gået ud med den før de afsløringerne om hans breve til DDR, skulle tvinge ham til det. Men det hænger sammen med, at Ole Sohn som politiker er forholdsvis ærekær, vurderer han.

- Det er det, som gør ham dygtig som politiker, at han vil have sine ting i orden og styr på detaljerne. Derfor har det været en overvindelse for ham at tage afstand fra sig selv, siger han,

Ud over at gå ud over selve forholdet mellem Socialdemokraterne og SF, så ville Ole Sohn også selv blive truet på sin position som ledende SF'er uden undskyldningen, siger Peter Goll.

- Det ville true ham internt, fordi oppositionen i partiet ville kunne sige, at han mangler det selvopgør med kommunismen, og derfor ikke er den rette mand i toppen af partiet, og øge presset på, at han ikke ville have en så fremtrædende rolle i S-SF-alliancen, siger han.

/ritzau/