EU's danske klimakommissær bades i roser i det britiske dagblad The Guardian efter COP17.

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, får ros til skyerne i mandagsudgaven af det britiske dagblad The Guardian efter afslutningen på den to uger lange klimakonference COP17 i Durban.

Mange mener, at resultatet af COP17 var sølle, set med klimaets øjne, da verdens største CO2-udledere i teorien kan forholde sig passivt de næste ni år.

Men at der overhovedet kom en aftale ud af det, hvori verdens største lande lover at forpligte sig, kan i høj grad tilskrives Connie Hedegaard, lyder det fra den britiske energi- og klimaminister, Chris Huhne.

- Hun er meget, meget dygtig, og vi er heldige at have hende. Hun holdt sammen på det hele på en meget imponerende måde, siger Chris Huhne til The Guardian.

Den danske kommissær fremstilles som arkitekten bag EU's plan om at smede udviklingslande og industrilande sammen i en fælles juridisk bindende aftale om at skære i CO2-udslippet fra 2020.

- Der blev indgået en aftale, der imødekom stort set alle EU's mål, tilfredsstillede de fleste ulande og endda bragte USA med om bord.

- Derved reddede Hedegaard FN-processen, som ville være faldet fra hinanden uden en aftale i Durban, skriver Guardian.

Connie Hedegaards evne til at manøvrere tvang også Kina til at anerkende, at det vil påtage sig forpligtelser på lige fod med industrilandene, tilføjer avisen. Det har Beijing hidtil afvist og henholdt sig til, at Kina er et uland.

En diplomat, som ikke vil navngives, beskriver forløbet, som om man kunne høre jordskorpens tektoniske plader skurre mod hinanden.

- Dette er virkelig vigtigt, ikke bare for klimaet, men i geopolitisk sammenhæng, siger diplomaten til den britiske avis.

/ritzau/