Kun seks af de afghanske tolke, der har hjulpet de danske styrker, er kommet til Danmark trods en politisk aftale om at give dem mulighed for asyl. Blot to af de seks har fået ophold i Danmark.

Det er kun et fåtal af de afghanske tolke, der sidste år blev lovet hjælp til at søge asyl i Danmark, der rent faktisk har fået asyl. Størstedelen af dem sendes hjem til Afghanistan, fortæller TV 2 Nyhederne.

I maj sidste år lovede daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) med den såkaldte tolkeaftale, at »vi under ingen omstændigheder kommer til at svigte vores tolke«, da han åbnede for, at de afghanske tolke, der har hjulpet de danske styrker under krigen, kunne søge asyl i Danmark, hvis de var truet i deres hjemland.

TV 2 Nyhederne kan nu fortælle, at 111 af de afghanske tolke har søgt dansk hjælp, og af dem er kun seks kommet til Danmark. To af dem har fået asyl, og to af dem har fået afslag. De skal derfor sendes tilbage til Afghanistan.

Tolkeaftalen fra maj sidste år, der blev indgået mellem regeringen, Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, betød, at de danske udlændingemyndigheder sendte repræsentanter til Afghanistan for at foretage en individuel vurdering af de tolke, der havde bistået de danske styrker. De tolke, som af myndighederne blev vurderet til at være i størst fare, ville få visum i Danmark, og herefter kunne de søge asyl efter den almindelige danske asylansøgningsprocedure.

En af de tolke, der er blevet sendt hjem efter at have opholdt sig i Danmark, er Obaidullah Totakhil. Han kom til Danmark på et tremåneders visum gennem tolkeaftalen, men han har nu fået afslag på asyl. Obaidullah Totakhil fortæller til TV 2 Nyhederne, at han ikke forstår, hvorfor han skal sendes hjem, når han satte sit liv på spil for at hjælpe Danmark under Afghanistan-indsatsen, og at han er både stresset og forvirret.

Kaptajn Thomas Lund har arbejdet tæt sammen med Obaidullah Totakhil og er netop kommet hjem efter sin tredje udsendelse til Afghanistan. Han retter skarp kritik mod de danske myndigheder og stiller sig uforstående over for, at tolkene med aftalen inviteres til Danmark for blot at få afslag på asyl og blive sendt hjem få måneder efter.

»Når de søger til Danmark, så er det ikke for sjov - så er det fordi, der er en reel fare for dem og en reel risiko for, at de ikke kan være i Afghanistan. Så jeg mener helt oprigtigt, at vi bør tage de her ansøgninger meget mere seriøst, end det virker som om, det bliver gjort lige nu,« siger Thomas Lund til TV 2 Nyhederne.

I Storbritannien har man en særlig aftale, der betyder, at de 600 tolke, der har hjulpet de britiske styrker, tilbydes fem års visum uden om asylsystemet.