BT kunne mandag afsløre, at Kulturministeriet for første gang nogensinde vil uddele penge - 1,5 mio. kr. - til dansk E-sport og dermed sende et klart politisk signal om, at de ser computerspil som en sportsgren. Men det får ikke Danmarks Idrætsforbund, (DIF), til at ændre holdning.

BT har talt med formand for DIF, Niels Nygaard, der stadig mener, at den danske E-sport Danmark mangler en række afgørende punkter, før de vil optage den som en sportsgren og dermed give tipsmidler til E-sporten.

»Det er fint, at der sidder nogle kulturpolitiske ordfører, der mener, at vi skal arbejde med E-sport. Jeg tror dog ikke, at der er et flertal i folketinget, der mener, at E-sport er en idræt. Det er fint, at kulturministeren uddeler penge, men det får os ikke til at optage det,« siger Niels Nygaard og tilføjer:

»Vi er ikke i en proces i øjeblikket, hvor vi overvejer at optage eSport i DIF. Det er vi langt fra,« siger han og dementerer dermed politikernes håb.

I søndagens BT kunne man læse om August Rosenmeier, der er verdensmester i konsolspillet FIFA, revse DIF og resten af Danmark for at være i stenalderen, når det gælder anerkendelse af E-Sport. Han sammenlignede Danmark med Frankrig, hvor han spiller for PSGs FIFA-hold. Her bliver E-sport-spillere set som sportsstjerner, og medierne bruger mange ressourcer på sporten. Samtidig har Sydkorea forsøgt at E-sport på OL-programmet.Ved OL i Rio var deres E-sportsstjerner med til at bære faklen, som et signal om, at de ser E-sport som en sportsgren på højde med alt andet.

Men Niels Nygaard savner nogle helt bestemte kriterier fra E-sporten, før han vil optage dem som en idrætsgren i Danmark.

»Den ene årsag er, at man skal være demokratisk foreningsbaseret, og der findes i øjeblikket ikke en foreningsopbygning i Danmark, der opfylder kravene i Danmark. Derudover er der en række etiske overvejelser, om E-sporten harmonerer med DIFs etiske regelsæt. Der er problematikker med fx counter strike, der går ud på at skyde andre. Vi har fx heller ikke optager MMA-kampsport, da det er for voldsomt,« siger Niels Nygaard og fortsætter:

»Tredje del så er E-Sporten i Danmark kommercielt styret af virksomheder alene og ikke demokratisk styret som vores andre idrætsgrene. Det strider mod vores arbejde mod matchfixing. Der er en virksomhed, der ejer flere hold, og det er dybt uansvarligt, at der ikke er styr på det,« siger Niels Nygaard og kommer ind på den sidste parameter - nemlig om det er en idrætsudfoldelse at spille computer.

»Til sidst så er der spørgsmålet, om det at taste i nogle tangenter er idræt eller ej. Der er vi modtagelige for, hvordan holdningen er i befolkningen, og dømmer ud fra det. Det er en subjektiv vurdering, om det er en idrætsudførelse. Vi antog fx. ikke skak og bridge som en idrætsudførelse,« siger Niels Nygaard.

Men I har optaget petanque, billard og dart som en idrætsudførelse. De er, kan vi vel godt blive enige om, ikke mere fysisk krævende end at spille computer?

»Det bliver defineret helt ned til sidste decimal, om noget er en idrætsudførelse eller ej. Det er en subjektiv vurdering, når det kommer til stykket, om det er nok idræt eller ej. Den streg kan rykke sig fra tid til anden. Og på et tidspunkt har petanque, dart og billard altså været inden for stregen. Så må vi se, om E-sport kommer inden for stregen på et tidspunkt,« siger han.

Men det mest sprængende punkt for formanden er E-sportens korte levetid og dermed korte kamp for at blive optaget som en sportsgren.

»Vi har mange andre idrætsgrene, der har kæmpet og brugt enorm lang tid på at opbygge en organisation. Vi vil gerne belønne dem, der har de største ildsjæle og største drivkraft,« siger Niels Nygaard.

Så det, jeg hører dig sige, er, at E-Sporten ikke har gjort sig fortjent at blive optaget endnu?

»Nej. De har ikke arbejdet hårdt nok endnu. Der er mange forbund, der gerne vil optages,« siger Niels Nygaard.