Danskerne køber dildoer, håndjern og andet sex- legetøj som aldrig før. Og især julen er tiden for frække gaver.

I december myldrer danskerne til sexforretningerne, hvor de køber dobbelt så meget sexlegetøj og frækt undertøj som resten af året.

Og samtidig kan branchen glæde sig over, at danskere ikke længere er bange for at nyde uden at yde så meget - der sælges fem gange så mange sexprodukter i dag som for ti år siden.

Omkring 32.000 kvinder får en dildo eller noget meget frækt undertøj i for eksempel latex.

»Vores butik er en stor Fætter-BR bare for voksne. Men desværre må jeg ikke bruge Fætter BR som markedsføring, for ellers havde jeg gjort det,« siger Mogens Jørgensen fra Butik Paradis, der dog ikke tror, at deres pakker kommer til at ligge under juletræet. De findes først frem, når børnene er lagt i seng.

Internettets stærke udbredelse har betydet, at der nu er cirka 300 sexshops på nettet - flere end der er kommuner i Danmark. Dertil kommer alle de almindelige sexforretninger, som findes i de større byer. Lidt mere end halvdelen af sexudstyret sælges via nettet, mener Mogens Jørgensen.

Det er dog kun 20 af internetforretningerne, der er laver rigtige penge - de fleste har det som en bibeskæftigelse. Det er forretninger uden varelager som får få ordrer, der er lange ventetider, og hvis noget går i stykker så er det bare ærgerligt for kunden.

Mogens Jørgensen og hans kone Lisbeth har tre store sexbutikker i Danmark og de ejer og administrerer 20 butikker på nettet og sælger engros af i alt 3.800 forskellige varer og ekspederer 36.000 ordrer om året.

De har beregnet, at der sælges omkring 16.000 stk. dildoer og superfrækt lingeri om måneden i Danmark. Og december er absolut den mest givtige måned, hvor afsætningen stiger til i hvert fald 32.000 handler.

En gennemsnitlig kunde køber for 200-250 kr af gangen og som regel tre-fem gange om året. Tallene røber også, at dildoer og sexlegetøj er blevet hver anden kvindes eje. De fleste kvinder og par er nået til det trin, hvor de ikke bare rødmende investerer i den første den bedste dildo, men derimod søger de efter nye apparater, der kan give endnu højere nydelse - måske også til ham.

Og pigerne er ofte kun 18 år, når de første gang køber en dildo, fortæller Lisbeth Jørgensen:

»Hvis man er en ung pige og ikke har en fast partner, så mener jeg, at det er bedre, at hun har en dildo derhjemme end at gå hjem med en tilfældig fyr,« siger Lisbeth Jørgensen.

I dag er kvinder flittige til at købe deres dildoer selv, hvor det før var mændene der blev sendt hen i små skumle forretninger. Nu foregår en stor del af handlen i forretninger som Butik Paradis i København, der ligner en lingeriforretning udefra - men som har en kælder fyldt med voksenlegetøj.

En norsk analyse viser, at det særligt er højtuddannede kvinder mellem 25 og 40 år, der er flittige købere. De bor typisk i byerne og har en høj indtægt. Småbørnsmødre er også flittige brugere og købere.

Men mænd har det med at tænke lidt for stort, når de skal købe legetøj til deres koner eller kærester:

»Hvis de skal købe en dildo til deres kone, så skal de lade være med at tage sådan en stor én. Mænd har en uhyggelig tendens til at tage de allerstørste af de største. Jeg kan jo gisne om hvorfor, men måske de tror, at deres egen ikke er stor nok,« siger Lisbeth Jørgensen.

Mænd kan også have stor gavn af at bruge vibrerende legetøj, hævder Lisbeth:

»Næsten ingen mænd ved, at de også godt kan li' at få vibrationer. Hvis de har problemer med at blive stive, så skulle de prøve sådan en god vibrator på penis, så kommer der godt nok gang i dyret igen! Det er lidt ærgerligt, at alle mænd tror, at dildoer kun er for kvinder, for der findes også vibratorer for par. Mænd, der er alene, de har jo også behov for sex og kan købe diverse forskellige suttemaskiner, men man kan jo faktisk få udløsning med sådan en vibrator,« siger Lisbeth Jørgensen.

For de mænd, der første gang skal investere i legetøj foreslår hun, at man køber en naturligt formet vibrator i en god standardstørrelse »med et flot penishoved«.

»Men vi har jo også penisringe, hvor både manden og kvinden får noget ud af det. Hvis en mand kommer for hurtigt, så skulle han jo nok investere i en penisring. Når man sætter den på, så stopper det blodet og det lyder måske meget farligt, men det er det altså ikke. Så bliver manden mere stiv og har sværere ved at komme, siger Lisbeth Jørgensen.

For de mere trænede brugere er de japanske dildoer populære.

»En kvinde, der er øvet, slutter altid af med at købe japanske dildoer. Det er dem, der har en dobbeltfunktion, med kaninører eller elefantører, som stimulerer klitoris samtidigt med at kvinden har en roterende dildo oppe i sig. Det er den dildo, alle kvinderne ender med,« siger Lisbeth Jørgensen.

En mulighed er også at købe en lille lommedildo, hvor der sidder en delfin ude for enden og den er altså hamrende god til at blive stimuleret med udvendigt. Den rammer virkeligt, hvor den skal ramme.

Endelig er der de ikke vibrerende penisagtige attrapper, der kaldes »dong«.

Dem sælger vi temmelig mange af. Det er typisk til par. Det er ikke en jeg anbefaler, hvis man er helt ny på markedet. Den er 28 cm og kan altså ikke komme helt ind. Grunden til at folk vælger den, er at den er nok lidt lettere at styre, når den er så lang,« siger Lisbeth Jørgensen.

Mange mennesker har et meget afslappet forhold til at gå ind i forretningerne og købe løs - men hvis det drejer sig om babyudstyr til voksne, så er det helt sikkert, at denne handel foregår på nettet, fortæller Mogens Jørgensen.