Seks gange i løbet af fredag og lørdag nat blev unge københavnere på vej fra byen passet op af grupper af mænd, der røvede dem for telefoner og kontanter.

Unge mænd på vej hjem fra en våd aften i byen bliver i stigende grad udsat for gaderøverier i hovedstaden. De er simpelthen lette ofre, når de går alene og småfulde hjem ad de nattetomme gader.

bt.dk skrev i februar, at der i 2011 blev anmeldt 841 gaderøverier i København. Det var en stigning på næsten 30 procent i forhold til året før og svarer til mere end to gaderøverier i gennemsnit hver eneste dag.



Den netop overståede weekend kommer til at bidrage negativt til den statistik. Fredag og lørdag nat var der nemlig ikke mindre end seks tilfælde af unge, der blev truet og overfaldet af grupper på tre til fire mænd. Ofrene mistede typiske penge og telefoner.

Fredag nat var der hele fire tilfælde af gaderøverier på Frederiksberg, Gammel Strand, Amagerbro Torv og på Vor Frue Plads. Og natten til søndag var den gal igen. Denne gang gik det ud over ofre ved Bellahøj og på Amager.

Flere og grovere

- Vi oplever en optrapning af gaderøverier i øjeblikket, så det er noget, vi har meget fokus på lige nu, siger efterforskningsleder ved Københavns Politi, John Dyrberg og tilføjer, at weekendens episoder også tyder på, at gaderøverierne er blevet grovere.

- I det seneste stykke tid har der været flere gaderøverier, og vi synes også, at gerningsmændene er begyndt at gå hårdere til ofrene. Der bliver anvendt mere vold, fortæller han og uddyber:

- De anvender vold og slår og sparker, hvor de måske før nøjedes med at true, siger han og henviser til, at én af ofrene fredag nat blev forsøgt kørt ned af en knallert. Natten til søndag blev et andet offer hevet ned i en kælderskakt og bestjålet.



Heldigvis fik ingen af weekendens ofre voldsomme fysiske skader, men politiet ser alligevel med stor alvor på tendensen.

- Det giver nogle fysiske skader, men de værste er nok de mentale. Mange af dem vil nok gå og kigge sig over skulderen i lang tid bagefter. Det sætter sig i kroppen sådan noget, siger den centrale vagtleder Flemming Kim.

Mangelfuldt signalement

Ofrene er ofte unge mænd, der er på vej hjem fra byen. Tit er de også lidt berusede, og det gør dem til lette ofre. Samtidig har de bagefter svært ved at give et meningsfuldt signalement af gerningsmændene.

- Gerningsmændene udser sig nogle, der går alene, og så virker det voldsomt, at der pludselig står så mange omkring én. Hvis de så samtidig er en smule berusede, så kan de bare huske, at overfaldsmændene havde mørkt tøj og hættetrøjer på, siger Flemming Kim.

Det gælder også i weekendens sager. Eneste signalement i alle seks sager er, at gerningsmændene er arabiske/somaliske af udseende og har hættetrøjer på. Der er dog ikke umiddelbart noget, der tyder på, at der er en sammenhæng mellem de seks sager.

Alligevel er Flemming Kim optimistisk med hensyn til at fange gerningsmændene.

På trods af de dårlige signalementer er det tit vidneudsagn, spor på gerningsstedet eller helt fysiske beviser i form af tyvekosterne, der afslører gaderøverne.

- Vi får jævnligt fat i nogle af dem. Og ofte viser det sig også, at de har en hel del på samvittigheden.