Million-røveri: Tiltalt fortæller, hvordan kuppet mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby blev planlagt.

De skulle bruge et videokamera, en gummiged, to containere, tre Audier, to AK47 automatrifler, to skraldebiler, fire ishockeytasker, koben, noget tændvæske og en masse partisansøm. Listen over rekvisitter til røveriet mod Dansk Værdihåndtering på Kornsmarksvej i Brøndby den 10. august 2008 minder om noget fra en Olsen Banden-film.

- Politiet har flere gange sagt, at røveriet blev udført af en bande dybt professionelle røvere. Men det passer ikke. Det blev udført at helt almindelige kriminelle, som dårligt nok kendte hinanden, siger en af de tiltalte i røverisagen til B.T.

I alt 15 personer er tiltalt i sagen. En af dem er 42-årige MK, der har valgt at stå frem i B.T. for at nuancere det billede, politi og anklagemyndigheden har tegnet af røverne.

Kunne se pengene gennem taget


For to år siden mødte MK en bekendt på Café Castro i København.

- Vi faldt i snak, og han spurgte, om jeg ville køre ham en tur ud til Brøndby og se på noget. Jeg sagde, at det kunne jeg da godt. På vej i bilen spurgte jeg, hvad det var han skulle ud og se på. Han spurgte, om jeg havde hørt om indbruddet i Dansk Værdihåndtering i Fredericia, hvor tyvene stjal 224.000 kroner. Han ville ud og se, om man kunne gøre det samme i Dansk Værdihåndtering på Kornmarksvej, fortæller MK.

Ved hjælp af en brandtrappe og en stige, kravlede de op på taget af den bygning, hvor Dansk Værdihåndtering og to andre virksomheder holder til.

- Vi kunne gå på taget mellem de tre virksomheder, hvor Dansk Værdihåndtering lå bagerst. Gennem et vindue i taget kunne vi se en palle, der var fyldt med mønter. Vi kunne også se, at de kom og gik med kasser og stofsække fyldt med penge, fortæller MK.

Hejste et kamera ned


De besluttede sig for at vende tilbage en anden dag med et videokamera.

- Vi satte kameraet fast på en pind og hejste det otte meter ned gennem et vindue. Ved at dreje det, kunne vi se rundt i virksomheden. På den måde kunne vi blandt andet se, hvor optællingsrummet befandt sig.

Politiet har tidligere sagt, at røverne fik hjælp af en ansat i Dansk Værdihåndtering, men det var slet ikke nødvendigt, hævder MK.

- Der stod på DVHs hjemmeside, at firmaet håndterer 88 mio. kr. dagligt. Der var også et billede af vagten der sad og så på skærmen med overvågningsbilleder. Ved at zoome ind på skærmen, kunne vi se, hvordan hvert enkelt rum var indrettet, fortæller MK.

Brød ind hos naboen


Ved at sammenlægge information fra firmaets hjemmeside med MKs videooptagelser fra stedet, var røverne i stand til at lave et detaljeret kort over Dansk Værdihåndtering. På den måde fandt de ud af, at boksrummet med pengene stod væg til væg med nabovirksomheden Milton.

Røverne brød ind i Milton tre gange ved at fire sig ned fra et vindue i loftet. Først efter det tredje indbrud hos Milton, hvor røverne brugte timer på at skille en pallereol ad, fik Milton og politiet mistanke om, at noget var under opsejling.

- Inde fra Milton kunne de høre dem tale sammen inde i boksrummet. Derfor kunne de vide, at væggen mellem de to virksomheder var meget tynd, fortæller MK, som trak sig ud af gruppen inden røveriet, fordi han blev far for anden gang.

Røverne kom op at skændes


Den oprindelige plan var ifølge MK at lave et rambuktyveri mod Dansk Værdihåndtering. Men da han stod op 11. august 2008 og læste om det voldelige røveri på tekst-tv, gik sagens alvor op for ham. På grund af det store udbytte havde gruppen besluttet at lave et væbnet røveri i stedet.

Beslutningen om at medbringe våben skabte splid i gruppen, og fik flere til at springe fra.

Efter at have læst om røveriet på tekst-tv i sit hjem i Jylland skyndte MK sig til Sjælland, hvor han mødte en person fra gruppen.

- Han bad mig hente fire svenskere på Hard Rock Café i København og køre dem ud til den landejendom, hvor flugtbiler holdt parkeret i to aflåste containere i en grusgrav. Men svenskerne kom ud og sagde, at bilerne var væk. Politiet havde været og fjerne dem, fortæller MK, der blev anholdt samme dag.

Han er i dag varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling i Århus, hvor han er indlagt på grund af psykoser og klaustrofobi. Hvis han bliver dømt, kan han se frem til en tidsubestemt behandlingsdom.

MK har erkendt over for politiet, at han hjalp med planlægning af røveriet og med at bortskaffe beviser – herunder de to AK47 rifler.

Af hensyn til sin familie ønsker han ikke at stå frem med navn. Hans identitet er redaktionen bekendt.