Det blev dyrt for DBU at indgå aftalen om landsholdsspillernes lønninger med Spillerforeningen i foråret. Under pres fra kommende landskampe og truslen om et decimeret landshold lagde unionens ledere sig ned og lod Daniel Agger, Mads Øland og co. løbe med både sejre og millioner.

Da Claus Bretton-Meyer, Stephan Andersen og Mads Øland den 24. marts i år præsenterede den nye lønaftale mellem DBU og landsholdsspillerne, var smilene store.

En truende landskampaflysning var afblæst, spillerne havde accepteret en lønnedgang, og DBU havde opnået en besparelse på driften af landsholdene på cirka 3 mio. kr. svarende til hele 17 procent. Sagde de. Men det har vist sig at være en sandhed med modifikationer.

BT er kommet i besiddelse af den hidtil hemmeligholdte landsholdsaftale og kan i dag afsløre, at det er mere end tvivlsomt, om DBU i sidste ende tjener en krone til »fan-oplevelser, talentudvikling og alverdens fodboldaktiviteter,« sådan som Claus Bretton-Meyer formulerede det, da han fortalte, hvordan den forventede gevinst ved den nye landsholdsaftale skulle bruges.

Derimod ligger det fast, at de i forvejen velbetalte landsholdsstjerner bliver endnu mere forgyldte af den nye aftale, end de blev af den gamle, hvis de kvalificerer sig til EM. Og at Spillerforeningen, der forhandlede på vegne af spillerne, skal have et opsigtsvækkende engangsbeløb på 8,6 mio. kr., hvis landsholdet kommer til EM. Et beløb, der ifølge aftalen, skal tages fra de penge, DBU får fra UEFA efter slutrunden, og som ellers kunne være blevet brugt på bredde, talenter eller fans.

Aftalen holdt hemmelig
Aftalen er hidtil blevet holdt tæt ind til kroppen af de personer, der den 20. marts underskrev den, og først i forbindelse med et bestyrelsesmøde i DBU lørdag i forrige uge, blev aftalen udleveret efter at flere bestyrelsesmedlemmer havde bedt om at se den. Da den endelig så dagens lys, sendte den ifølge BT’s oplysninger rystelser gennem store dele af DBU’s bagland og helt ind i kernen af bestyrelsen. Hvor er pengene til bredden? Hvorfor skal de i forvejen velpolstrede landsholdsspillere have endnu mere, og ikke mindst: Hvorfor skal Spillerforeningen have 8,6 millioner kr.?

Spørgsmålstegnene til aftalen bliver ikke mindre af, at flere kilder i Spillerforeningen fortæller til BT, at landsholdets lønaftale internt beskrives som en ’entydig sejr’ over en DBU-ledelse, der mistede isen i maven og solgte ud hele vejen rundt.

Tegnene herpå er da også mange i den aftale, BT er kommet i besiddelse af. Ved at kvalificere sig til EM tjener landsholdstruppen mere på den nye aftale, end den ville have gjort på den gamle, og dertil kommer forbedrede muligheder for at tjene ekstra på de sponsoraftaler, der indgås i fremtiden. DBU har således accepteret, at bonusaftaler med hovedsponsorer ved kvalifikation til EM- eller VM-slutrunder ubeskåret tilfalder spillerne (mod maksimalt 2 mio. kr. i den gamle aftale), mens de øvrige sponsorindtægter fordeles efter nogenlunde samme satser som hidtil, så spillerne får halvdelen af udstyrssponsorernes slutrunde-bonusser, plus 1 mio. kr. af DBU som en del af den såkaldte udstyrssponsoraftale.

Storsejr til Spillerforeningen
Jesper Møller og Claus Bretton-Meyer, der sammen med direktør i DBU A/S, Katja Moesgaard, står som underskrivere af landsholdsaftalen har også givet køb, når det gælder spillernes andel af overskuddet fra en kommende EM-slutrunde. Spillerne og Spillerforeningen ønskede 50 procent af overskuddet fra et EM – og det fik de. DBU havde forhandlingerne igennem et ønske om at holde tallet på 35 procent, men de gav sig, da nettet strammedes op mod landskampene mod USA og Frankrig i slutningen af marts måned.

DBU skal derfor – som altid – betale alle udgifter i forbindelse med en eventuel EM-billet næste år. Men når det er gjort, skal de aflevere halvdelen af overskuddet til spillere, og derefter gå den tunge gang til Spillerforeningen med endnu en tung pengesæk indeholdende 8,6 millioner kroner. Pengene, der normalt sendes videre ned igennem systemet, minimeres dermed kraftigt. Til skade for bredden og dansk fodbold som helhed. Men til glæde og gavn for millionærer som Nicklas Bendtner, Christian Eriksen og Daniel Agger – samt ikke mindst Spillerforeningen, der med Mads Øland i spidsen kan notere endnu en storsejr over de øvrige aktører i dansk fodbold.

En storsejr, der blot cementeres af, at selve landsholdsaftalen, der hovedsageligt omhandler DBU og unionens interesser, er skrevet på brevpapir fra Spillerforeningens advokatfirma, Kromann Reumert.

Claus Bretton-Meyer forventer stadig besparelser
Spillerforeningen har ikke ønsket at kommentere BTs artikel, mens DBU's direktør, Claus Bretton-Meyer, svarer således:

Forventer du stadig at kunne spare tre mio. kr. svarende til 17 procent på landsholdene?

»Ja da.«

Vi har regnet ud, at spillerne får ca. 6 procent mere pr. spiller, hvis de kvalificerer sig til EM, end de ville have gjort på den gamle aftale.

»Du skal tage højde for, at bonus til kvalifikation skal holdes ude. Vi taler om den rene driftssituation. Det giver en besparelse på spillerne honorarer på i omegnen af 1 mio. kr.«

Men ikke hvis de kvalificerer sig...

»Nej, det er da klart. Det er jo det, der ligger i incitamentsstrukturen. Vi har valgt at lave besparelserne, fordi vi på grund af vores økonomi skulle have en nedgang på vores almindelige driftsudgifter svarende til omkring 3 mio. kr. mod større bonusaftaler, når der så var tale om kvalifikation.«

Har du nogen idé om, hvor mange penge, I får af UEFA for at deltage ved EM?

»Nej. Vi har spurgt UEFA, men endnu ikke fået noget svar.«

Hvordan kan du egentlig forvente en besparelse på landsholdet, når du ikke ved, hvad I får ind fra UEFA?

»Det var meningen, at vi skulle have en besparelse på den samlede drift af vores udgifter i de år, hvor der ikke var ekstraordinære indtægter som fra EM og VM, og det gav det anledning til større bonusaftaler i forbindelse med eventuel kvalifikation.«

Der står i aftalen, at Spillerforeningen skal have 8,6 mio. kr. - et beløb der kommer ved, at gange 2,4 mio. kr. om året med 3 år og 7 måneder. Hvad dækker det over?

»Det har jeg sådan set ikke nogen kommentarer til. Det er en del af den samlede forhandling.«

Hvorfor indgik I denne her aftale med Spillerforeningen?
»Jamen, der er ingen tvivl om, at det var spillerne, der ønskede det. Det er vilkårene. Vi havde jo en idé om, at vi gerne ville indgå aftaler direkte med spillerne, og det ønskede de ikke. De ønskede at blive repræsenteret af Spillerforeningen.«