Hvad hedder de egentlig, de nye veludstyrrede cykelstier? End ikke transportministeriet kan finde ud af, om det er supercykelstier eller cykelsuperstier.

Den første »cykelsupersti«, Albertslundruten, åbnede i april. Og mens cyklisterne nyder den gode plads og jævne belægning, må folk ofte hakke sig igennem det nye, besynderlige ord. Samtidig kan end ikke transportministeriet blive enig med sig selv om, om det skal hedde cykelsuperstier eller supercykelstier. Det skriver 24timer.

I et notat fra ministeriet den 12. juni står der »supercykelstier« i overskriften, men nede i notatet skriver ministeriet »cykelsuperstier«.

Vagt ved Dansk Sprognævns spørgetelefon, videnkoordinator Ida Mørch, forklarer, at det usædvanlige ved ordet »cykelsuperstier« er, at tillægsordet »super« er klemt ind i et velkendt sammensat navneord, »cykelsti«.

- Normalt sætter man adjektivet foran substantivet - for eksempel i ord som supertanker, superbenzin, superbruger, superellipse og supermarked. Derfor er det ikke nemt at sige »cykelsupersti«, og det taler for at kalde det »supercykelsti«,« siger hun til 24timer og tilføjer, at hun også studsede over »cykelsupersti«, da hun hørte det første gang.

Lise Borgstrøm Henriksen, kommunikationskonsulent i Københavns Kommune og kontaktperson på hjemmesiden Cykelsuperstier.dk, forklarer, at supercykelstier skal opfattes på samme måde som S-tog og Metro, som har »S« og »M« som logo.

- Med »cykelsuperstier« giver det mere mening at have C’et som logo. »S« er jo optaget af S-tog. Det giver også en snobeffekt, når det er svært at sige. Man er nødt til lige at stoppe og tænke over det. Det har været en proces, hvor kommunikationsbureauet Aros Kommunikation har været inde over.

Line Stærk, partner i Aros Kommunikation siger til 24timer, at ordet cykelsupersti er blevet besluttet mod kommunikationsbureauets anbefaling:

- Vi anbefalede faktisk »supercykelsti«, for som kommunikationsmenneske måtte jeg anbefale et ord, der ikke er svært at sige. Men sekretariatet i Københavns Kommune ville hellere have »cykelsupersti«, og det kan jeg også godt stå på mål for. Hovedargumenterne er, at det starter med C, som passer til det orange C, der er cykelsuperstiernes logo. For det andet var deres argument, at det vækker opmærksomhed at splitte cykelsti op med et ?super’ i midten. Det må man sige er lykkedes. Men det skurrer da også i mine ører, når jeg hører radioværter sige det forkert.

BNB