Da PET midt i 90erne i al hemmelighed massedestruerede sager om politikere fra den kolde krig, skete det med Nyrup-regeringens velsignelse.

BT kunne i går afsløre, at PET, Politiets efterretningstjeneste, makulerede utallige dokumenter med potentielt belastende oplysninger om fremtrædende politikere på især venstrefløjen, og i dag erkender daværende justitsminister Bjørn Westh (S), at han og dermed SR-regeringen var involveret i beslutningen.

En beslutning, der betød, at sporene efter de politiske venners gerninger under den kolde krig forsvandt for altid.

- Jeg kan ikke huske de præcise detaljer efter så mange år, men jeg var indblandet i det. Somme tider skal man se, om alt det, der står i arkiverne, er nødvendigt. Hvis noget er unødvendigt, er der ingen grund til at opbevare det. Det er derfor de politiske sager fra den kolde krig skulle destrueres. Især fordi indholdet var myteskabende, siger Bjørn Westh.

HVAD SYNES DU OM, AT PET I 90'ERNE DESTRUEREDE OLE SOHNS SAGSMAPPE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Som eksempel på de såkaldt myteskabende og unødvendige oplysninger nævner han sagen om nuværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohns tætte personlige og økonomiske forbindelser til Sovjetunionen og DDR under den kolde krig. En sag, som på det seneste er beskrevet indgående af blandt andre BT og som får flere politikere og eksperter til at betvivle Sohns egnethed som minister, men som Bjørn Westh betegner som ligegyldig.

PETs sagsmappe om Ole Sohn, der indtil 1991 var formand for Danmark Kommunistiske Parti, DKP, er således efter alt at dømme blandt de dokumenter, der få år senere blev beordret makuleret.

PET-chef Jakob Scharf afviser at kommentere operationen i 90erne, men skriver i en kort generel kommentar, at der intet mærkeligt er i, at følsomme sager slettes fra efterretningstjenestens arkiv, når de ikke længere er relevante.

Flere eksperter bestrider imidlertid, at det skulle være baggrunden for massedestruktionen, og Nyrup-regeringens indblanding får nu også flere politikere til at frygte, at motiverne i virkeligheden var mere fordækte.

- Jeg håber virkelig ikke, det forholder sig sådan, men jeg er ligesom alle andre bekymret for, at man med politiske motiver har sørget for at slette noget om ens venner, siger den konservatives retsordfører Tom Behnke.


Kræver undersøgelse
Hans frygt deles af Dansk Folkeparti og Venstre, der begge kræver en uvildig kommissionsundersøgelse af PETs sletning af politiske personsager.

- At Nyrup-regeringen var involveret i sletningen bekræfter bare behovet for at få det her undersøgt i dybden. Vi har allerede hørt en del om, hvad Ole Sohn har foretaget sig under den kolde krig, og hvis forklaringen på det her er, at venstrefløjen forsøgte at holde en masse af den slags skeletter i skabet, er det et stort problem, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Bjørn Westh afviser kategorisk spekulationerne om, at destruktionen skyldtes et ønske om at skjule eventuelle ulovligheder begået af SR-regeringens medlemmer og politiske støtter. Uanset baggrunden raser flere historikere nu over manøvren, som blandt andet betegnes som hærværk mod historieskrivningen.

- Man har forsøgt at forme historieskrivningen ved på forhånd at slette de oplysninger, man ikke brød sig om. Det er en uting, og det kan have store konsekvenser både for vores billede af fortiden og for vores evne til at håndtere de udfordringer, der kommer fremover, siger koldkrigsforsker og lektor i historie ved Syddansk Universitet Thomas Wegener Friis, der bakkes op af flere kollegaer.

Hvad synes du om, at PET i 90erne destruerede Ole Sohns sagsmappe?

Ligger der noget fordækt bag? Eller har PET handlet i fuld overensstemmelse med reglerne?


Deltag i debatten herunder