Forskere har opdaget, at spejlterapi kan fjerne fantomsmerter og modvirke lammelser. Og den utraditionelle behandlingsform vinder frem.

Et simpelt spejl kan være udvejen fra et kronisk smertehelvede - eller vække liv i en lammet arm. På sygehuse i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Køge, Gentofte, Viborg og andre byer er spejle flyttet ind mellem højteknologiske apparater og dyre behandlingsformer, viser en rundringning foretaget af Politiken.

Den såkaldte spejlbehandling bliver i dag brugt til behandling af nerveskader, fantomsmerter, lammelser og CRPS, som er en smertefuld sygdom i nervesystemet.

- Når man har ondt et sted på kroppen, bliver der populært sagt skabt et billede af smerten oppe i hjernen. Det er dét billede, som man forsøger at snyde hjernen til at viske ud, når man bruger spejlbehandling, forklarer overlæge Niels Søe Nielsen fra Gentofte Hospital.

Han er formand for den videnskabelige sammenslutning Dansk Selskab for Håndkirurgi, der netop har holdt temadag om spejlbehandling. Under behandlingen skal et spejl placeres, så patienten eksempelvis ikke kan se sin lammede eller smertefulde arm. I stedet skal patienten stirre på spejlbilledet af den raske arm, som bevæger sig. Ideen er, at det kan snyde hjernen til at ændre opfattelsen af den syge arm, så den ikke længere registreres som smertefuld eller lammet.

- Her i landet har vi ikke arbejdet med spejlbehandling særlig længe, men der findes en del amerikanske og svenske undersøgelser, som tyder på, at det har god effekt. Et simpelt spejl er jo også et yderst billigt behandlingsmiddel, og patienterne bliver ikke fyldt med medicinske stoffer, som kan give bivirkninger, siger Niels Søe Nielsen til Politiken.

Oprindeligt blev spejlbehandling opfundet til behandling af fantomsmerter - smerter i amputerede kropsdele. Siden har udenlandsk forskning vist, at spejlbehandling også kan være gavnligt for patienter med flere andre lidelser.

I Danmark er det hovedsageligt ergo- og fysioterapeuter, som benytter spejlbehandling, og mange behandlere bruger spejlet til genoptræning af patienter, som har fået beskadiget eller overskåret en nerve. På flere sygehuse bliver spejlbehandling også brugt til patienter, som er lammede i den ene side af kroppen efter en hjerneblødning eller en blodprop.

BNB