Søren Andersen modtog trusselsbrev om ulovlig fildeling fra advokatfirmaet NJORD LAW FIRM, fordi firmaet mener, han har downloadet en film uden samtykke fra producenten. Men sagen kan »afsluttes endeligt,« hvis Søren Andersen betaler et forlig på 1.500 kr.

35-årige Søren Andersen er harmdirrende uenig i det brev, som han har fået ind ad døren. Her skriver NJORD LAW FIRM på vegne af deres klient, som ejer rettigheder til film og tv-serier, at en film er blevet downloadet uden samtykke på Søren Andersens IP-adresse. Og hvis Søren Andersen eller andre i hans familie har set eller delt filmen, så kan de indgå forlig og afslutte sagen ved at indbetale 1.500 kr. på et bestemt kontonummer.

Men hverken Søren Andersen, hans kone, deres tre-årige søn eller seks måneder gamle baby mener altså, at de har set den pågældende film. Til BT siger Søren Andersen, at det er pure opspind.

HAR DU MODTAGET BREV FRA ADVOKATFIRMAET NJORD LAW FIRM, SÅ TIP OS PÅ 1929 ELLER SKRIV TIL OS PÅ FACEBOOK.

»Jeg sidestiller det her med en Bandidos-rocker, som står og banker på min dør og siger, at jeg skal betale en dummebøde for noget, jeg ikke har gjort. Skal jeg så stole på min bevidsthed, eller skal jeg give ham 1.500 kroner i håb om, at han lukker sagen,« siger Søren Andersen, som kalder brevet en legaliseret dummebøde, fordi det kommer fra en advokat.

Har du modtaget et lignende brev, betyder det ikke, at du har downloadet film ulovligt. Det betyder, at en person på din IP-adresse har downloadet film. Det kan være enhver person, der nogensinde har brugt dit internet.

Vi skal også helt tilbage til 2008, hvor der sidst blev rejst sag under lignende omstændigheder. Her frikendte Østre Landsret to kvinder for ulovlig fildeling. Der er nemlig ikke tilstrækkeligt bevisgrundlag til at dømme folk på en baggrund af en IP-adresse, som er blevet brugt til at se film ulovligt.

Søren Andersen fortæller til BT, at han har et trådløst netværk med en variabel IP-adresse, som der er kode på. Han har dog ikke tænkdt sig at betale forliget, men vil rette henvendelse til advokatfirmaet.

Mange betaler, selvom de ikke har gjort noget ulovligt

Søren Andersen er dog langt fra den eneste, som modtager brevet fra NJORD LAW FIRM, som er sendt ud til flere tusinde danskere. Senest i februar var tusindvis af lignende breve i omløb fra advokatfirmaet Opus med erstatningskrav for download af ulovlige og rettighedsbeskyttede film

Men det er en problematisk tilgang, som advokatfirmaer har, vurderer forbrugerjurist Peter Fogh Knudsen, der står bag Forbrugerbloggen.

»Der er mange, som vælger at betale de her ’bøder’, selvom de ikke har gjort det, de bliver beskyldt for. De er bange for, at hvis de ikke betaler nu, så ender de med at betale et endnu større beløb. Men vælger man at betale, så åbner man også døren for, at der kommer flere lignende regninger for andre film,« siger Peter Fogh Knudsen.

Har du ligesom Søren Andersen fået en brev ind ad døren, som du ikke vedkender dig, så er det ifølge forbrugerjuristen vigtigt, at man skriver til advokatfirmaet, at man ikke anerkender, at man har hentet den pågældende film. Det er desuden ikke dit ansvar, at oplyse advokatfirmaet om man har downloadet ulovligt eller ej, det er advokatfirmaets ansvar.

»Brevet er skrevet med det udgangspunkt, at forbrugeren har foretaget noget ulovligt, og det skræmmer folk. Så der er folk, som lader sig presse til at betale, selvom de ikke mener, de har gjort noget ulovligt,« siger Peter Fogh Knudsen.

»Målet er at oplyse«

Hos NJORD LAW FIRM siger advokat Jeppe Brogaard Clausen, at formålet med brevene er at oplyse. Han fortæller desuden, at der er retssager på vej i løbet af en måneds tid.

»Vi har et ønske om at rejse retssager for at afklare nogle tvivlspørgsmål og finde ud af, hvad ulovlig fildeling skal koste i bøde. Men det primære formål med at sende brevene ud er jo at skabe et stop eller i hvert fald et fald i antallet af ulovlige download,« siger Jeppe Brogaard Clausen til BT.

Han understreger, at det ikke er en skræmmekampagne, men snarere en slags oplysningskampagne, Ifølge Jeppe Brogaard Clausen er det dels en oplysningskampagne på vegne af NJORD's klient, som opfordrer folk til ikke at downloade, og dels en oplysning om konsekvenserne af ulovlig download - de ønsker ikke at gå i retten, hvis de kan undgå det.

Kan du forstå, at folk bliver harme, når de modtager brevet?

»Nej, det kan jeg faktisk ikke. Vi får heldigvis en masse henvendelser fra folk, som reagerer positivt. Og vi har løbende justeret vores formuleringer. Jeg synes ikke, at det er skrevet i kancellisprog eller lange tunge og truende formuleringer. Det er klart, at hvis man får et brev fra et advokatfirma, så tager man det seriøst. Men det brev, vi sender ud, handler om at få nogle oplysninger omkring noget, vi har konstateret på den pågældende IP-adresse. Og dem som er i husstanden, har ofte en viden om det,« siger Jeppe Brogaard Clausen.

Mange af dem som I kontakter, har ikke gjort noget ulovligt. Kan du forstå, hvis de føler sig presset til at betale?

»Vi oplever ikke, at der er nogen, som betaler, uden at de har grund til det. Og vi modtager oftest også oplysninger om, hvornår man har set filmen sammen med betalingen,« siger Jeppe Brogaard Clausen.

Er det her tilbud om forlig noget, som i har succes med?

»Vores succes måles i første omgang af de besvarelser, vi får. En anden form for succes er jo, at vi kan se på de pågældende film, at antallet af ulovlig download falder,« siger Jeppe Brogaard Clausen.