Su-ve-ræ-ni-tet. Du har måske en svag erindring om ordlyden fra en lidt langtrukken time i samfundsfag, men du hæftede dig ikke synderligt ved ordet.

Tag en slapper. Du har lige knap tre uger til at læse op på begrebet suverænitet, inden vi skal til stemmeurnerne for at stemme om afskaffelsen af retsforbeholdet den 3. december. Og din vej til EU-visdom begynder lige her.

LÆS OGSÅ: EUgen der gik: Et reality-tjek, et sexet retsforbehold og EU på GIF-formel

Suverænitet er nemlig et helt centralt begreb i den afstemning såvel som i hele forståelsen af forholdet mellem Danmark og EU. Og frem for at tale dig i søvn ved brug af række EU-floskler, så forklarer vi her begrebet ved at gøre brug af en virkelighed, du rent faktisk forstår dig på. I hvert fald, hvis du har boet under samme tag som dine forældre i dine teenageår. Og det har de fleste jo trods alt.

Når du bor derhjemme

Hvis du vil bo under samme tag, som dine forældre uden at betale husleje, så kan du ikke nødvendigvis få lov at bestemme, hvad der står på middagsbordet hver aften. Du må altså afgive noget selvbestemmelse – noget suverænitet – for at være en del af fællesskabet. Sådan er reglerne.

Når du bor i EU

På samme måde har Danmark afgivet en del af sin selvbestemmelse eller suverænitet for at være en del det europæiske fællesskab, der blandt andet omfatter fri handel på tværs af EU-landene.

Når du bor derhjemme

Hvis du til gengæld hjælper til med husholdningen hjemme hos dine forældre. Laver mad indimellem, eller måske endda betaler en symbolsk husleje, så er sandsynligheden for, at du får indflydelse på aftensmaden væsentlig større, end hvis du fuldstændig undlader at hjælpe til. Du afgiver altså lidt suverænitet, for at få en stemme i fællesskabet.

Når du bor i EU

Sådan er det også, hvis Danmark vil have indflydelse på, hvad der sker i EU. Så må vi betale en husleje – afgive lidt suverænitet – på lige fod med alle andre EU-lande. Til gengæld får vi lov at sidde med ved beslutningsbordet, når der skal vedtages love, der gælder hele fællesskabet. Vi får mere indflydelse i EU.

Når du bor i EU

I Danmark har vi en række forbehold, som betyder, at vi ikke sidder med ved beslutningsbordet – og ikke har afgivet noget suverænitet på fire områder i alt. Herunder det retlige område, som vi skal stemme om den 3. december. Da vores aftale med det europæiske politisamarbejde Europol udløber i 2016, betyder vores forbehold, hvis vi altså ikke afskaffer det, at vi ryger ud af det samarbejde. Vi kan dermed ikke få hjælp af Europol, hvis vi har brug for dem med en sag, der har tråde fra Danmark og ud i hele Europa.

Når du bor derhjemme

Det svarer lidt til, hvis du har en aftale med din mor om, at hun ikke må gå ind på dit værelse. Med sådan en aftale har du 100 pct. selvbestemmelse – altså suverænitet – over dit værelse. Til gengæld kan du heller ikke forvente, at din mor rydder op, vasker dit tøj, og du kan kun bebrejde dig selv, når du ikke kan finde dine nøgler. Hvis du beslutter dig for at give din mor adgang til dit værelse, så må du på den anden side finde dig i, at hun rykker om på dine ting, stiller nogle krav til oprydning, og måske endda bestemmer, hvorvidt din lillebror skal have lov at bruge computeren derinde eller ej. Men du kan også give hende skylden, hvis du ikke kan finde dine nøgler.

Når du bor i EU

Indtil 2016 har Danmark en såkaldt parallelaftale med Europol, der betyder, at vi stadig har et overstatsligt samarbejde med dem, da EU har vurderet, at det er i alles fælles interesse, selvom vi har et forbehold på andre retlige områder.

Når du bor derhjemme

Det svarer til, hvis du har en særaftale med din mor om, at hun støvsuger inde på dit værelse, men hun må ikke rykke rundt på noget – og hun må slet ikke bestemme, hvordan dit værelse ser ud. Men det er altså op til din mor, hvorvidt sådan en aftale er i alles fælles interesse. Og det kan måske være lidt svært at argumentere for, medmindre dit værelse skal vises frem for familien f.eks.

Vi ved godt, at dette er den forsimplede udgave af forklaringen om suverænitet, men hvis du har fået bare lidt blod på tanden, så kan du læse meget mere om det på givmigsvar.nu.