TV 2 har i en ny dokumentar om kostskolen Herlufsholm været i kontakt med omtrent 50 af skolens tidligere elever, der kan fortælle voldsomme historier om et miljø, hvor børn og unge igennem årtier er blevet ydmyget, mobbet og udsat for både vold og seksuelle krænkelser.

Noget, der i den grad har rystet Helle Østergaard, som er direktør i Mary Fonden. I en mail til TV 2 forklarer hun, at fonden ikke normalvis udtaler sig om enkeltsager:

»Når det er sagt, er det klart, at det gør et stort indtryk at høre fra de unge om de her beretninger om mobning, vold og overgreb, der medvirker i dokumentaren,« skriver hun til mediet og tilføjer:

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Vis mere

»Det er meget voldsomt og chokerende, og jeg føler virkelig med de unge mennesker, det er gået ud over.«

Mary Fonden arbejder blandt andet med at indsamle og udbrede viden om mobning.

Fonden blev stiftet i 2007, efter Kronprinsessen modtog en million kroner i bryllupsgave fra befolkningen i Danmark og Grønland.

»Med stiftelsen af Mary Fonden har jeg fået en unik mulighed for at synliggøre vigtige og oversete problemstillinger og samle de rette personer om nye, innovative løsninger. Jeg valgte at stifte Mary Fonden for at etablere en platform for socialt engagement og arbejde,« udtaler kronprinsesse Mary på fondens hjemmeside.

Herlufsholm er Danmarks ældste kostskole med en lang traditionsrig historie, der daterer sig helt tilbage til 1500-tallet. Igennem tiden har skolen haft en lang række elever, som siden har gjort sig bemærket i forskellige sammenhænge.

Lige nu er Kronprinsessens ældste søn, prins Christian, da også elev på skolen, og inden længe får han selskab af sin lillesøster Isabella, når hun efter sommerferien starter i 9. klasse.

I nyere tid har blandt andre skuespiller Pilou Asbæk, Hummel-direktør Christian Stadil og kunstner Kristian von Hornsleth gået på skolen, der har været forbundet med overklassen.