En britisk kvinde tog parrets fem små børn med til Syrien, så hun bedre kunne overbevise sin mand om, at han skulle vende tilbage fra Islamisk Stat, har hun fortalt i et TV-interview.

Der er flere måder at betragte Shukee Begum på. Der er den åbenlyse, at den 33-årige britiske kvinde var totalt uansvarlig og i bedste fald håbløst naiv, da hun i august 2014 tog sine fem små børn, heriblandt en nyfødt baby, med over grænsen fra Tyrkiet til Syrien og ind i Islamisk Stats område.

Det synspunkt kan ingen indvende noget imod, og Begum indrømmede for nogle dage siden i et TV-interview med britiske Channel 4 News, optaget et sted i Tyrkiet eller et sted i det nordlige Syrien, at det var en alvorlig fejltagelse.

»Det var værre, end jeg forventede. Jeg forventede ikke, at der ville være så overfyldt, og at de bare ville stuve kvinder og børn sammen, mens de ventede på deres ægtefæller og på at få boliger,« fortalte Shukee Begum om forholdene i IS-hovedbyen Raqqa i det østlige Syrien.

»Hundreder af familier måtte deles om måske et eller to badeværelser, et eller to køkkener. Grædende børn, børn der var syge. Der var en slags gangstermentalitet iblandt de ugifte kvinder. Tale om vold, snak om krig, drab. De ville sidde sammen i klynger omkring deres computere og se på IS-videoer og diskutere dem og sådan noget. Det var bare ikke min kop te.«

Det blev ikke bedre, da Shukee Begum blev forenet med sin mand og børnene med deres far, som tilbragte det meste af tiden hos de militante i felten, mens familiens bolig blev udsat for NATOs bombeangreb. Ægtefællen sad tidligere fængslet i det kontroversielle amerikanske Guantanamo-fængsel på Cuba. Han var mistænkt for at deltage i al-Qaedas terroraktiviteter, men han blev med den britiske regerings medvirken løsladt i 2004 uden anklager mod ham. I foråret 2014 tog han til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat.

Shukee Begum har fortalt, at han bad hende tage med, selv om hun var seks måneder henne og ventede deres femte barn, men at hun afviste. Få måneder senere tog hun alligevel børnene inklusiv den fire uger gamle baby med fra »ferie« i Tyrkiet ind i Syrien.

Et sjældent indblik i en anden verden

TV-interviewet med Begum er bemærkelsesværdigt, fordi det giver et sjældent indblik i en tankegang, som de fleste vil have svært ved at fatte.

Hvordan kan en mor og uddannet jurist fra Oldham ved Manchester finde på at tage sine børn med ned til fanatiske ekstremister?

Det fører til en anden synsvinkel, hvor Shukee Begum præsenterer sig som en mor, der kæmpede for, at børnene skulle beholde deres far.

»Han er min mand, og pludselig er han der ikke mere. Det føltes ikke længere som et hjem,« fortalte hun Channel 4.

»Jeg tænkte på mine børns fremtid. Ville han tage del i den? Vil han komme tilbage? Alt det tænkte jeg på. Jeg kunne se i nyhederne, at situationen omkring IS blev endnu værre. Så jeg besluttede, at jeg ville prøve at tale ham til fornuft. Samtidig ønskede jeg at se ham. Jeg ønskede, at børnene skulle se deres far. Jeg ønskede også, at babyen skulle møde sin far.«

Man kan også se den forklaring som et forsøg på at finde en undskyldning for at vende hjem til Storbritannien. Begum og børnene opholder sig i skjul, formodentlig i Tyrkiet eller det nordlige Syrien, og de britiske myndigheder har tidligere erklæret, at hjemvendte fra Islamisk Stat vil blive retsforfulgt.

Shukee Begum har fortalt, at hun aldrig ønskede at blive i Syrien, og at børnene kom med, fordi det ville være »det bedste argument« over for manden, der »altid har været en familiefar«. Men ifølge kvinden afviste Islamisk Stats »domstol« at lade hende rejse ud af Syrien igen, og manden ville ikke hjælpe, da han ønskede, at familien skulle blive i Syrien.

Hun har fortalt, at hun derefter selv fik kontakt til smuglere, der hjalp hende til grænsebyen Azaz nær den mindre by, hvor hun på det tidspunkt boede. Men hun og børnene blev siden ført til Aleppo i det nordlige Syrien og dér holdt indespærret i en kælder i flere måneder, mens smuglerne forsøgte at finde en måde at tjene penge på dem.

»Jeg har aldrig støttet IS, og jeg støtter ikke IS. Jeg håbede, at det ville være den afgørende faktor for, at de ville slippe os fri igen,« fortalte Begum, der erklærer, at hun aldrig har haft ekstremistiske synspunkter.

Man kan få øje på flere mulige løse ender og ulogiske forklaringer i hendes historie. Man kan også sige, at udviklingen i Syrien ikke passer til en alt for lineær tankegang.

Det vil i sidste ende være op til de britiske myndigheder, om Shukee Begum skal have en ny chance. Interviewet er en del af hendes forsøg på dét, som hun selv kalder at »opnå retfærdighed« og få lov til at vende hjem:

»Jeg ville elske at komme tilbage til Storbritannien. Storbritannien er mit hjem. Jeg voksede op der. Mine venner er der. Min familie er der. Der er det sted, som jeg anser for at være hjemme.«