Lyt til artiklen

Det er tid til at smide de gamle fysikbøger i skraldespanden, for nu er der kommet to nye grundstoffer i den periodiske tabel. Begge ligger i den tunge ende.

To internationale sammenslutninger af fysikere og kemikere har besluttet at udvide det periodiske system med to supersværvægtere, som dermed bliver de to tungeste stoffer i systemet.

Det skriver Huffington Post.

De to grundstofsdebutanter er nogle tunge klepperter. Den ene har en enhedsmasse på 289 og den anden når op på hele 292 gram per mol, og er lige nu det tungeste stof i systemet.

Læs også: Dansk pincet kan flytte rundt på atomer

Det kan måske lyde noget abstrakt, men tilsvarende så har jern er enhedsmasse på knapt 56 gram per mol. Guld vejer ind omkring 197 gram per mol.

De to sværvægter-grundstoffer er dog ikke noget, som man skal frygte at tabe over tæerne. Begge stoffer er nemlig så radioaktive, at de forgår på under et sekund.

De nye grundstoffer har endnu ikke fået deres officielle navne. Men udover deres numre, grundstof 114 og 116, så kaldes de to stoffer foreløbig for henholdsvis 114 Ununquadium (Uuq) og 116 for Ununhexium (Uus).

Læs også: Einstein-manuskript og Bohr-brev fundet i Holland

Stofferne blev opdaget i et samarbejde mellem Lawrence Livermore National Laboratory i Californien i USA, og Instituttet for kerneforskning i Dubna, der ligger lidt uden for den russiske hovedstad Moskva.

Man overvejer at opkalde grundstof 114 for flerovium efter sovjet-forskeren Georgy Flyorov, og det andet stof for moscovium, efter en region i Rusland.

Godkendelsen har taget tre år i en samlet indsats fra kemikere og fysikere i de to internationale forbund, Union of Pure and Applied Chemistry og Union of Pure and Applied Physics.

Det periodiske system er en gruppering af grundstofferne, hvor man kan aflæse, hvordan de forskellige grundstoffer vil reagere med andre stoffer.

Grundstof 113, 115 og 118 venter stadig på godkendelse.