Borgere fra lande på hele jorden har vendt opmærksomheden mod det hemmelighedsfulde advokatfirma Mossack Fonseca i Panama, efter en omfattende lægekage angiveligt dokumenterer, hvordan firmaet hjælper statsledere, sportsstjerner og kriminelle med skattely.

I den mellemamerikanske by Panama City står tårnhøje skyskrabere side om side, og det er her man finder hovedsædet for Mossack Fonseca. Et selskab, som ifølge internationale medier hjælper rigmænd, statsoverhoveder, narkokarteller, våbenhandlere og svindlere med at skjule deres penge, så de slipper for at betale skat i hjemlandene.

For lidt over et år siden begyndte dokumenter at blive lækket fra selskabet til den tyske avis Süddeutche Zeitung. Det stod på flere måneder, og dokumenterne, der tilsammen fylder 2,6 terabyte og kaldes Panama Papers, afslører spektakulært, at sportsstjerner som Lionel Messi og regeringsledere såsom den russiske præsident, Vladimir Putin, har forbindelse til det tvivlsomme firma, skriver den tyske avis.

Dokumenterne afslører dog ikke kun, hvem der er kunder hos firmaet, men også, at Mossack Fonseca i flere tilfælde har brudt loven ved at tilskynde til skatteunddragelse og arbejde med penge fra ulovlige kilder. I de mange dokumenter findes der ifølge Süddeutche Zeitung flere beviser på, at de ansatte godt har vidst, at kunderne var ude i tvivlsomme ærinder.

En liste over uønskede gæster

Mossack Fonseca, der har over 500 medarbejdere fordelt rundt om i hele verden ifølge det juridiske opslagsværk The Legal 500, er grundlagt af den 68-årige tyske advokat Jürgen Mossack og den 64-årige panamanske forfatter og advokat Ramon Fonseca Mora.

Advokatfirmaet har hovedsæde i en treetagers bygning med glasfacade i Panama City. Vagter patruljerer udenfor, og i receptionen er der ifølge de lækkede dokumenter en liste over uønskede personer. Journalister er især uønskede.

109 medier i 76 lande har samarbejdet om at gennemgå de lækkede dokumenter, men Mossack Fonseca har nægtet at stille op til interview, selv om mange journalister har været ihærdige for at få selskabet i tale.

Det er således heller ikke lykkedes Süddeutche Zeitung at få et interview med den tyske medstifter af firmaet, Jürgen Mossack. De omkring 50 specifikke spørgsmål, som avisen har søgt at få besvaret, er blevet afvist med en erklæring om, at Mossack Fonseca altid overholder lovgivningen.

Skuffeselskabernes paradis

Det er imidlertid ikke noget tilfælde, at selskabet i Panama stortrives, skriver den tyske avis. Det mellemamerikanske land med hovedstaden Panama City, hvor skyskrabere troner få gade fra slumkvarterer, er nemlig verdens navle for offshore-skuffeselskaber. Selskaber med proforma direktører, hvor penge kan sendes i skjul, så man slipper for at betale skat.

Jürgen Mossack er født flere tusinde kilometer derfra i Tyskland. Hans mor var ekspedient i en butik og hans far maskinbygger, men i 60’erne satte de kursen mod Panama. Her begyndte Jürgen Mossack at læse jura. Efter endt uddannelse arbejdede han på advokatkontorer i Panama og London, inden han i 1977 stiftede sit eget advokatfirma: Jürgen Mossacks Advokatfirma.

Hans firma overlevede kuppet i 1983, hvor militærjuntaen i Panama under ledelse af Omar Torrijos blev skiftet ud med diktator Manuel Noriega. Noriega, som ifølge Süddeutche Zeitung har stået på flere narkohandleres lønningsliste.

Narkoboss som kunde

En af datidens store narkobosser, Caro Quintero, var desuden kunde hos Jürgen Mossacks Advokatfirma, der specialiserede sig i offshore-selskaber. Advokatfirmaet oprettede et selskab til Quintero i 1985, som Jürgen Mossack var økonomidirektør for.

I en mailkorrespondance fra 2005 skriver Jürgen Mossack: »Sammenlignet med R. Caro Quintero var Pablo Escobar (en berygtet colombiansk narkosmugler) et spædbarn. Jeg ønsker ikke at være blandt dem, han besøger, hvis han kommer ud af fængslet«. Det skriver Süddeutche Zeitung.

I årenes løb fik Jürgen Mossack opbygget et ry i Panama City som »tyskeren«. En mand, der ikke var kræsen med, hvilke kunder han servicerede, og som var direkte, hærdet og hurtigt til at tage beslutninger.

I foråret 1986 gik Jürgen Mossack sammen med den panamanske advokat Ramón Fonseca Mora, og sammen stiftede de advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Politisk sværvægter og advokat

Ramón Fonseca Mora er både advokat, forfatter og en politisk sværvægter i Panama. Han har rådgivet flere præsidenter, været næstformand for det regerende parti og haft en plads i den nuværendes præsidents kabinet. Süddeutche Zeitung har forsøgt at få et interview med ham uden held, men få dage efter forespørgslen droppede Ramón Fonseca Mora flere af sine politiske poster. På Twitter har han forklaret, at det er for »at forsvare sin virksomhed og sin ære«.

I det store læk af dokumenter fremgår det også, at Mossack Fonseca, hvis det ønskes, giver kunderne falske navne såsom Peter Plys og Harry Potter.

I en mail fra 2008 lyder det for eksempel: »Min gode herre, vi henviser til vores møde med Harry Potter og vores opkald for to dage siden«. Mailen er sendt til »Winnie Pooh«.

Mossack Fonsecas forretningsmodel lyder groft sagt: Få et anonymt firma for kun 6.500 kroner, skriver Süddeutche Zeitung.

Et offshore-selskab er imidlertid ikke ulovligt i sig selv, og for nogle virksomheder kan det være et logisk valg at oprette et. Men ser man på de mange lækkede dokumenter, tegner der sig et klart billede af, at det alt sammen handler om at skjule, hvem den retvisende ejer til offshore-selskaberne er, skriver Süddeutche Zeitung.