Han har indtil nu fået lov til at tale sig varm og undgået ubehagelige spørgsmål. Men nu er der ikke mere blødsødenhed fra politiets side. I dag har afhørerne skruet bissen på og går langt hårdere til Anders Behring Breivik.

Med et kamera pegende direkte ind i ansigtet og en mikrofon skråt foran hovedet, sidder han med ryggen mod væggen i afhøringsrummet. På sin venstre side har han sin forsvarer. Overfor sidder den politimand, der i op til 10 timer om dagen afhører Breivik.

Kun tre personer er til stede i afhøringsrummet, hvor den 77-dobbelte morder indtil nu har haft mulighed for at tale forholdsvis frit om sine ugerninger. En helt bevidst strategi fra politiets side.

- I starten laver vi en såkaldt fri forklaring, hvor den sigtede får lov til at tale sig varm, uden at han bliver stillet vanskelige spørgsmål. Han får lov til at fortælle sin historie, siger tidligere leder af Oslo Politis voldsenhed, Finn Abrahamsen til den norske avis VG.

Indtil videre har den terrorsigtede Breivik været meget optaget af at tale om sit 1500 sider lange manifest, og forklare nødvendigheden af sine gerninger. Men fra i dag vil politiet spørge ham mere detaljeret om, hvem han har været i kontakt med, hvor han har været og hvordan han har finansieret sine grusomme handlinger, skriver VG 

En klassisk måde at få forbrydere til at tale over sig på, er ved at afhøreren skaber en slags personligt forhold til den sigtede, men det vil ikke fungere med Anders Breivik, vuderer professor  i retspsykologi ved Stockhoms Universitet og afhøringsekspert, Sven Christianson overfor den norske avis Dagblaget.

- Breivik ser ud til at have delvist paranoide træk, og derfor bør afhøreren ikke komme for tæt på ham. Det ville være smartere med en nærmest forretningsmæssig distance og en neutral tone overfor Breivik, vurderer han.

Selvom Breivik fortsat forholder sig roligt og ikke viser de mindste tegn på følelser og empati under afhøringerne, vil han på et tidspunkt knække og begynde at angre, siger Sven Christianson.

- Når han er isoleret, har han ikke længere kontakten med andre på nettet. På den måde får han ikke mere næring, og jeg tror han kommer til at forstå mere og mere af den trageide han har skabt. Han vil blive deprimeret, angre og sidde tilbage med en tomhedsfølelse, når det går op for ham, at han står bag den meningsløse vold, lyder det fra Sven Christianson.