Lyt til artiklen

10 newyorkere har mistet livet på grund af orkanen Sandy, men borgmester Michael Bloomberg forventer, at dødstallet vil stige.

Det værste er overstået i New York, der natten til tirsdag dansk tid blev ramt af orkanen Sandy. Skolerne er stadig lukket, den offentlige transport kører ikke, og 750.000 borgere er stadig uden strøm, men arbejdet med at få normaliseret millionbyen er begyndt.

Samtidig er myndighederne ved at få overblik over konsekvenserne af Sandys hærgen. På et pressemøde tirsdag fortæller borgmester Michael Bloomberg, at 10 newyorkere har mistet livet under orkanen.

- Men jeg forventer, at dødstallet vil stige, efterhånden som vi får indsamlet rapporterne fra alle bydelene. Jeg vil gerne kondolere ofrenes familier, og jeg er overbevist om, at de er i tankerne hos alle newyorkere i dag, siger borgmesteren.

Et af de steder, hvor man frygter at finde flere døde, er i bydelen Breezy Point i bydelen Queens. Bebyggelsen, der ligger på spidsen af den smalle halvø Rockaway, blev i løbet af natten ramt af en omfattende brand.

TOPSHOTS-US-STORM-SANDY-DAMAGE

- Vi har mistet 80 huse. Branden er ikke slukket, men den er under kontrol, og brandvæsenet er begyndt at lede efter ofre, siger Michael Bloomberg, der fortæller, at den kraftige vind fik ilden til at brede sig lynhurtigt fra hus tul hus.

- Stormen har skabt 23 alvorlige brande. Mange har mistet deres hjem. De har vores fulde støtte, og vi holder vores nødherberg åbne, så længe det er nødvendigt, siger borgmesteren.

Han understreger, at oprydningsarbejdet er en kæmpe opgave, der vil tage lang tid. Vandet er ved at blive fjernet fra vejene, så man forventer, at de første busser vil kunne køre i eftermiddag lokal tid. Men store dele af undergrundsnettet er oversvømmet, så det er for tidligt at sige, hvornår de ikoniske Subway-tog kan genoptage driften.

Ifølge borgmester Bloomberg vil der gå to-tre dage, før alle godt otte millioner newyorkere har strøm igen.

TOPSHOTS-US-STORM-SANDY-DAMAGE