En mor var på arbejde i en af de bygninger, der fredag blev raseret af bilbomben, som Anders Breivik placerede i Oslo. Imens var hendes søn på dødsøen Utøya.

- Vi vil helst ikke tale om det lige nu. Vi er blandt de heldige, der får lov til stadig at være sammen. Og det er det, vi skal være nu. Vi har mistet kollegaer og venner. Nu skal vi tænke på og støtte dem, der har fået frarøvet den mulighed, siger den 49-årige mor, Gina Lund, til dagbladet.no.

Hun arbejdede som statssekretær på femte sal i den såkaldte S-blok, der blev delvist ødelagt af bilbomben klokken 15.22 fredag. Og det skulle hun have været helt frem til klokken 16.00.

LÆS OGSÅ: 

- Jeg var på kontoret for at arbejde. Min bil var på  værkstedet, og jeg havde fået besked om, at den kunne hentes klokken 16, siger hun til Aftenposten.no.

Men før bomben sprang, fik hun et opkald. Værkstedet havde repareret hendes bil før tid, og den kunne hun komme og hente med det samme. Så det gjorde hun.

LÆS OGSÅ:

Hun undgik kun lige den dræbende eksplosion, der tog otte liv.

- Jeg havde lige hentet min bil, da jeg hørte et smæld. Jeg hørte bomben gå af. Det var tilfældigheder, der gjorde, at jeg var ude af kontoret på det tidspunkt, siger hun.

Da hendes 22-årige søn Knut Lund hørte om angrebet, ringede han straks til hende. Han sad på øen Utøya og var dybt bekymret for sin mor, som han vidste arbejdede i regeringskvarteret, hvor bomben sprang.

LÆS OGSÅ:

- Knut ringede til mig fra Utøya. Han ville tage hjem fra øen for at være sammen med mig i Oslo. Men jeg sagde, at han skulle blive der, fortæller Gina Lund til dagbladet.no.

På det tidspunkt var Anders Breivik endnu ikke begyndt på anden del af sin morderiske terrorplan, hvor han skød så mange som muligt af de op til 700 børn og unge på øen. I alt døde 68 mennesker på Utøya.

LÆS OGSÅ:

Gina Lund fik omkring klokken 17.30 en sms-besked fra sin søn. Han skrev ikke, hvad der var ved at ske på øen, men hun var ikke i tvivl om, at noget var helt galt.

- Jeg var inde på forskellige netsider for at se, hvad der var ved at ske. Jeg prøvede konstant at ringe til min søn, men han tog den ikke. Så fik jeg en sms-besked fra min kusine. "Stop med at ringe! De gemmer sig.", fortæller Gina Lund.

LÆS OGSÅ:

Hun sad med sin mand i hjemmet i Oslo. Imens kæmpede sønnen for sit liv på Utøya, hvor politiet først stoppede massemorderen Anders Breivik halvanden time efter, den første person blev skudt og dræbt.

Den 22-årige Knut Lund kastede sig ud i vandet og svømmede for sit liv.

LÆS OGSÅ:

Forældrene måtte vente i flere timer, før de fik at vide, at sønnen havde overlevet angrebet. Først klokken 06.00 lørdag morgen kom han hjem til sin mor og far i Oslo.

- Det har styrket min tro på mennesket at se, hvordan vi hjalp hinanden derude. Breiviks gale ideer skal ikke vinde, siger Knut Lund. 

LÆS OGSÅ: 

Hans mor er stadig dybt chokeret over familiens forfærdelige døgn.

- Jeg er stadig i choktilstand. Jeg er ufattelig lykkelig over, at min søn lever. Det er som at have fået ham på ny. Jeg er uendelig taknemmelig, siger hun.

LÆS OGSÅ: