Du skal løbe stærkt, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at kunne flygte fra en vulkan i udbrud. Men det kan faktisk lade sig gøre, viser forskning.

Hører du til dem, der gerne vil være mentalt forberedt på, hvad du egentlig skulle gøre, hvis du en dag befandt dig i nærheden af en supervulkan i udbrud, så læs videre.

Forskere fra University of Buffalo i New York har nemlig regnet på tallene og fundet ud af, at der faktisk er muligt at flygte til fods. Det skriver Livescience.com ifølge Videnskab.dk.

»Jeg vil ikke anbefale, at man for sjov prøver at flygte fra en vulkan i udbrud, men der er nogle få af os, som vil være i stand til det,« siger Greg Valentine, der vulkanolog ved University of Buffalo i New York, til Livescience.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan får din hund renere tænder

Forskerne har analyseret aske og sten fra en supervulkan, der gik i udbrud i Arizona for 18,8 millioner år siden. Ved at putte størrelsen på stenene og deres placering ind i en model, kunne forskerne regne ud, hvor hurtigt asken og stenene spredte sig under udbruddet.

Den dødbringende aske, også kendt som en pyroklasitsk strøm, havde ifølge forskerne en hastighed på omkring 16 – 72 kilometer i timen, hvilket ville være svært, men trods alt muligt at løbe fra, påpeger forskerne ifølge Videnskab.dk.

Der er dog målt hastigheder på pyroklastiske strømme på omkring 480 kilometer i timen.

»Det er virkelig interessant, hvordan du kan have sådan et massivt udbrud der producerer de her langsomme strømme. De kan stadig ødelægge et stort område, men de er langsomme og koncentrerede,« siger Greg Valentine til Livescience.com.

Det er dog ikke alle forskere, der køber præmissen om, at man kan flygte fra en vulkan i udbrud.

»Jeg tænker, at deres hypotese er mere problematisk end forklarende,« siger Charles Ferguson, der er geolog ved Arizona Geological Suvey, til Livescience.com.

Forskernes resultater er publiceret i Nature Communications.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Skal jeg pudse næse eller snøfte snot?

Hvorfor har hver familie sin egen lugt?

Bliver man tungere af at prutte?