En FBI-oversætter rejste i al hemmelighed til Syrien i 2014 og giftede sig med den centrale IS-leder, hun havde fået til opgave at undersøge. En måned senere fortrød hun, flygtede til USA og fortalte myndigheder alt om sin ægtemand

Daniela Greene får til opgave af FBI at undersøge en mand, der absolut ikke er nogen almindeligt terrorist. Der findes videoklip af ham, hvor han banker lig med en sandal, efter han og et hold IS-soldater indtog en del af byen Homs i 2014. Da han er tysker, og hun snakker flydende tysk, får hun som den eneste lov til at kontakte ham for at efterforske ham og få efterretninger om, hvor han befinder sig.

Men i stedet forelsker hun sig i ham og under dække af at skulle hjem og besøge sin familie i München, rejser hun til Syrien og gifter sig med ham.

Det utrolige historie fortæller CNN, der har brugt månedsvis på at undersøge FBI-agenten Daniela Greene og IS-jihadisten Denis Cusperts forhold.

Men hvordan eller måske nærmere hvorfor?

Fra rapper til jihadist

Denis Cuspert var, inden han blev jihadist, en særdeles succesfuld rapper. Han har blandt andet varmet op for den amerikanske rapper DMX tilbage i 2006. Hans rapper-alias var Deso Dogg.

En nærdødsoplevelse i en bilulykke fik Denis Cuspert til at blive religiøs, og i 2010 sluttede han sin rap-gerning og konverterede til islam. Han begyndte i stedet at lave hymner, såkaldte »Nasheeds«, herunder én der roste Osama bin Laden.

I 2011 lagde han en falsk video ud på YouTube, der angiveligt viste amerikanske soldater i færd med at voldtage en muslimsk kvinde. Videoen motiverede en mand til at udføre et terrorangreb på Frankfurt Lufthavn, hvor to amerikanere blev dræbt og andre blev såret.

I 2012 rejste Denis Cuspert fra Tyskland til Egypten og Libyen, og det følgende år ankom han til Syrien og tilsluttede sig IS. Her tog han navneforandring til Abu Talha al-Almani.

Han er kendt for at være særdeles effektiv til at rekruttere tyskere som ham selv til IS. Og derfor var han interessant for FBI.

Fra agent til jihadist-kone

Daniela Greene er født i det daværende Tjekkoslovakiet og opvokset i Tyskland, hun flytter siden til USA for at læse videre.

Da hun talte flydende tysk, fik hun et job som oversætter og lingvist hos FBI i 2011. I 2014 startede hun hos FBI-afdelingen i Detroit i en mere undersøgende rolle og fik grundet sine tyskkundskaber til opgave at efterforske den tyske IS-jihadist Denis Cuspert. Det har CNN opdaget ved at krydskøre retsdokumenter og artikler omkring FBIs undersøgelser af jihadisten.

Som del af hendes efterforskning af Cuspert fandt hun flere Skype-brugere og mobilnumre, som hun brugte til at efterforske hans tilhørsforhold til IS.

Men...

Hun hemmeligholdte ifølge CNN én af de Skype-brugere, som Cuspert brugte og herigennem fik hun stadigt mere personlig kontakt og personlig relation til terroristen.

I sommeren 2014 udfyldte Greene et dokument, som FBI-agenter skal udfylde, når de forlader USA. Heri skrev hun ifølge CNN, at hun ønskede at besøge sin familie i München, men hun tog aldrig til München.

Hun fløj den 23. juni 2014 til Istanbul på enkeltbillet, hvor hun indlogerede sig på et hotel. Med hjælp fra en ukendt tredjepart og Denis Cuspert krydsede hun siden grænsen til Syrien. Og dér giftede hun sig med Cuspert ifølge de retsdokumenter, som CNN har set.

Ej, ikke alligevel

Ifølge flere mails, der fremgår af rejsedokumenterne, som CNN omtaler, skriver hun hurtigt efter ankomsten til Syrien flere e-mails til en ven i USA og begræder hendes beslutning om at flytte til Syrien.

Det er uklart fra rejsedokumenterne, nøjagtigt, hvornår eller hvordan de amerikanske myndigheder fandt ud Greenes gøren og laden, men den 1. august 2014, fem uger efter, at hun tog til Syrien, udstedte de føderale myndigheder i USA hendes arrestordre.

Det fremgår af anklageskriftet, som CNN har set, at da arrestordren blev udstedt »var sagsøgte i Syrien eller Tyrkiet i selskab med lederen af ​​en terroristgruppe.«

Efter ca. en måned i Syrien var Greene på en eller anden måde i stand til at forlade det krigshærgede land og vende tilbage til USA. Hun blev anholdt den 8. august 2014, da hun landede i USA.

I december 2014 erklærede hun sig skyldig i at have været i Syrien og ægtet Cuspert. Hun accepterede samtidig at samarbejde med de amerikanske myndigheder. Fordi hun samarbejder med myndighederne, får hun nedskrevet sin dom til to års fængsel og bliver løsladt i august 2016.

Greenes to-årige dom er markant mindre end straf givet til andre anklaget for terror-relaterede forbrydelser. CNN skriver, at selv mislykkede forsøg på at rejse til Syrien og deltage i IS har givet længere fængselsstraffe.

FBI fortæller til CNN, at man taget flere skridt for at undgå en lignende situation kunne opstå igen, men præciserer ikke hvilke skridt.

Læs hele CNNs historie her.