Et dejligt varmt og solrigt sted. Det ældre ægtepar havde udset sig et område i den amerikanske »sunshine state« Florida, hvor de ville tilbringe pensionisttilværelsen. Tæt på sønnen, svigerdatteren og de to børnebørn. Men for den 63-årige mand »L« og hans kone, ser fremtiden nu ganske anderledes ud.

»Under de her omstændigheder har vi ikke lyst til at være der,« siger han.

Familien er blevet omdrejningspunkt i en spektakulær sag fra en frikirke i Midtjylland. En tidligere ungdomspræst i frikirken – den 63-årige mands søn »R« – er blevet politianmeldt både i Danmark og USA for seksuelle krænkelser af personer helt ned til 13 år. »L« kalder nu sin søn »syg i hovedet«, har lukket frikirken og har indstillet alle planer om et otium i solen.

Har du snakket med din søn om beskyldningerne?

»Ja. Han var sønderknust og bad om tilgivelse. Han erkendte, at han var syg i hovedet, og han skulle til psykolog. Ud over det har vi ikke snakket ret meget sammen. Jeg har selvfølgelig prøvet at finde ud af, hvordan hans kone og børnene havde det, og om vi skulle hente dem i USA. Lige nu afventer vi.«

Allerede i 2012 blev »R« beskyldt for seksuelle krænkelser. Men hverken politiet eller kommunen kunne løfte sagen. »R« flyttede til Orlando i USA og etablerede en ny menighed. Dengang forsvarede »L« sin søn. Men i dag er han blevet klogere, siger han.

»Jeg var jo fuldt overbevist om, at det var falske anklager. Jeg forsvarede ham. Jeg har skrevet til ofrene og bedt om tilgivelse,« siger han.

Hvad sagde de, da du spurgte dem i 2011?

»De benægtede det. Jeg vil tro, han har haft dem i sådan et greb, at de var bange for at sige noget,« siger han.

Er det dit indtryk, at de her medlemmer af menigheden har været hjernevaskede af din søn?

»Ja. De har været manipuleret til at tro, at det var i orden.«

Fredag kunne Metroxpress vise billeder af sexfester, som den unge præst angiveligt har holdt i sit hjem i USA, hvor flere af de involverede i sagen optræder. Personerne på billederne er ifølge avisen over 18. I USA er han under beskyldning for at have seksuelt krænket en anden dansk prædikant, »H«s, børn. Politiet kalder beskyldningerne for »alvorlige« og gennemgår i disse dage en række elektroniske enheder, de har fundet i »R«s hjem ved en ransagning for lidt mere end en uge siden.

Tror du på de beskyldninger, der er kommet fra USA?

»Jeg har jo aldrig selv set noget. Men ofrene herhjemme har erkendt det nu. Hvis de ikke havde gjort det, ville jeg måske havde haft svært ved at tro på det fra USA. Men når de erkender, at det er sådan, så er den jo ikke længere,« siger han.

Hvad håber du, der sker herfra? Håber, du han kommer i fængsel? Eller at han bliver frifundet?

»Hvis der er noget, der er strafbart, skal han selvfølgelig tage konsekvenserne af sine handlinger. Hvad der er op og ned i sagen er politiets afgørelse,« siger han.

Beskyldningerne går jo angiveligt på personer ned til 13 år. Tror du, han er pædofil?

»Nej, det tror jeg ikke. Det tror jeg ikke. Men jeg kender ikke detaljerne, så jeg kan ikke udtale mig om det.«

For det er vel det helt store spørgsmål: Om det handler om børn i lovens forstand?

»Jeg ved det ikke,« siger han.

Jeres familie har været nøglepersoner i kirken i Danmark. Er din søn kristen i dine øjne, hvis han har gjort de her ting?

»Det er et stort spørgsmål for mig. Der er én ting, der er sikkert: Det er ikke kristne handlinger. Det er virkelig afskyeligt,« siger han.

Selv om det angiveligt er sket i regi af, at han har været præst?

»Det har han så brugt som et dække,« siger han.

Hvad er det værste for dig her – som far eller præst?

»Det er simpelthen så forfærdeligt. Det er en tredobbelt smerte: Som præst, som far og som ven til ofrene. Mest af alt har jeg medlidenhed med ofrene,« siger han.

Der er nogen, der har brugt ordet sekt om det, der angiveligt er foregået. Kan man det?

»Det, der er sket, kan man måske godt sige, kan ske i en sekt. Men det er en mindre gruppe ud af den samlede kirke. Kirken som sådan har fungeret godt. Der var mange i kirken, der slet ikke kendte til det her,« siger han og tilføjer:

»For mig står kirken for moralsk renhed. Det er derfor, det her er et så stort slag.«

Hvordan forholder man sig som far til det her?

»Jeg ransager mig selv. Det er sørgeligt. Jeg har taget konsekvensen af det og lukket kirken. Jeg vil gerne have en ordentlig snak med ham. Det er klart, man søger svar på særligt én ting: Hvorfor?«