En britisk mand, som har tilbragt seks uger i tyrkisk fængsel, fortæller nu, hvordan han sad sammen med terrorister fra Islamisk Stat og blev tvunget til at udkæmpe en gladiatorlignende kamp mod en fyr, som lignede 'Satan i en t-shirt.'

»Det var enten ham eller mig,« fortæller 53-årige Toby Robyns om den slåskamp, han efter eget udsagn blev tvunget til at udkæmpe mod en med-indsat i et tyrkisk fængsel.

Robyns er hverken kriminel eller terrorist, men derimod en helt almindelig familiefar og turist. I august var han med sin kone og to af sine i alt fem børn på vej hjem fra en charterferie i Tyrkiet, da han pludselig blev stoppet i lufthavnen Milas-Bodrum.

Da security-vagterne kiggede nærmere på hans håndbagage, opdagede de 13 mønter, som den engelske ambulance-redder havde fundet under en dykkertur.

Det viste sig hurtigt, at der var tale om historiske skatte, og strafferammen for at føre den slags ud af Tyrkiet er tre års fængsel.

Robyns, som kommer fra Southwick i West Sussex i det sydlige England, er far til fem, og hans to yngste sønner på ni og syv år var med på ferien. De to drenge og deres mor så hjælpeløst til, da deres far og mand blev ført væk.

Han endte med at sidde fængslet i seks uger, og det blev på ingen måde en forlængelse af badeferien. Tværtimod.

Vel hjemme i Southwick igen fortæller han til avisen The Sunday Mirror, at han blev tvunget til at slås for livet mod en af sine med-fanger, som blev kaldt 'Bødlen.'

»Han havde arrangeret en kamp til døden i Gladiator-stil, fordi jeg havde sunget 'God save the Queen' (den britiske nationalsang, red.) over hans skrigeri en aften,« fortæller han til avisen og beskriver, hvordan hans modstander var enorm stor og lignede 'Satan i en t-shirt.' Han var ifølge Robyns medlem af en mafia og sad inde, fordi han havde skudt en politimand i hovedet.

Først forsøgte den engelske familiefar at undslippe, men 'Bødlen' gav ham en knytnæve i ansigtet. De var låst inde i et lille rum uden tv-overvågning, og gode råd var pludselig dyre.

Milas fængslet, hvor den britiske familiefar sad fængslet i flere uger.
Milas fængslet, hvor den britiske familiefar sad fængslet i flere uger. Foto: Googles Maps
Vis mere

Men lynhurtigt fik Robyns en idé: Han tog sin t-shirt af og opfordrede den anden til at gøre det samme. Da modparten havde sin trøjen oppe om hovedet, udnyttede briten lejligheden til at slå ham i gulvet.

»Det var enten ham eller mig. Jeg kan bare huske, at vagterne trak mig væk, og jeg så en bunke ligge der, dækket af blod. Mine hænder var ømme og hævede.«

»Jeg har aldrig været i en slåskamp før. Jeg så bare rødt, og jeg kunne kun tænke på min familie.«

Alt hvad den britiske turist havde, var den t-shirt og de shorts og klip-klapper, han havde haft på i lufthavnen. I ugerne i fangeskab var han tvunget til at sove på en metalseng uden tæpper eller puder.

Efter flere uger i et vågent mareridt kom han endelig hjem sidste måned. Han blev løsladt efter at han i retten havde fortalt, at han fandt mønterne på havbunden, mens han snorklede. Derefter henlagde en tyrkisk domstol sagen.