Med én kort sætning gjorde Donald Trump den amerikanske højreekstremistiske gruppe 'The Proud Boys' verdenskendte.

»Stand back and stand by« - tag et skridt tilbage, men vær på vagt.

Sådan sagde den amerikanske præsident, da han under den første tv-transmitterede debat natten til onsdag blev bedt om at afvise ekstremistiske grupper som The Proud Boys

Og mens verdenssamfundet måbende så til, jublede medlemmerne af The Proud Boys - De stolte drenge over præsidentens ord.

Et medlem af The Proud Boys under en demonstration Portland, Oregon.
Et medlem af The Proud Boys under en demonstration Portland, Oregon. Foto: Maranie Staab - Reuters
Vis mere

»Dét præsidenten i virkeligheden siger er 'gør jer klar til krig'.«

Sådan fortolker den amerikanske højreekstremist Andrew Anglin, der til daglig styrer det erklæret nynazistiske website 'The Daily Stormer', præsidentens udtalelse.

Og manden, der i 2016 stiftede 'The Proud Boys', Gavin McInnes er ikke uenig.

»Jeg fortolker præsidentens ord således: 'jeg sætter pris på jeres støtte', siger præsident Trump.«

Proud Boys anser sig selv som en dybt religiøs gruppe.
Proud Boys anser sig selv som en dybt religiøs gruppe. Foto: MARANIE R. STAAB - AFP
Vis mere

Selv USA's mest Trump-venlige tv-kanal Fox News har siden tv-debatten kritiseret Trumps indirekte støtte til den højreekstremistiske gruppe, hvor mindst halvdelen af medlemmerne ifølge avisen Washington Post også er erklærede nynazister.

Længere ude på venstrefløjen har dominerende tv-kanaler som CNN og MSNBC betegnet Trumps udtalelser som 'forkastelige' og 'skræmmende'.

Og selv om Donald Trump siden har sværget, at han ikke aner hvem The Proud Boys er, så er opmærksomheden omkring den før nærmest ukendte gruppe vokset med eksplosiv fart.

Bare minutter efter Donald Trump havde sagt de nu berømte ord, havde The Proud Boys således introduceret 'Stand back and stand by' som organisationens nye slogan - nu også med klistermærker, T-shirts og kasketter.

Donald Trump sværger nu, at han ikke aner, hvem The Proud Boys er.
Donald Trump sværger nu, at han ikke aner, hvem The Proud Boys er. Foto: MANDEL NGAN
Vis mere

På Twitter og Facebook hilste de stolte medlemmer præsidenten med udtalelser som 'Standing by, Sir', som om de nu officielt er soldater i præsidentens private hær.

Ironisk nok blev The Proud Boys nærmest startet som en vittighed.

Ikke alene er navnet taget fra Disneyfilmen 'Aladdin', hvor hovedpersonen synger sangen 'Proud of your Boy' - ikke ligefrem super macho.

Da den canadiske journalist og skaber af mediet VICE Gavin McInnes i 2016 stiftede gruppen, var det med hans egne ord ment som 'en mandegruppe, hvor man kunne drikke sammen og være i fred'.

Svært bevæbnet højreekstremist i Michigan
Svært bevæbnet højreekstremist i Michigan Foto: Henning Høeg
Vis mere

Siden Donald Trumps valgsejr i november 2016 er gruppen dog vokset, ikke bare i størrelse men også i aggression.

De har på eget initiativ fungeret som svært bevæbnede bodyguards for ultrakonservative stjerner som Ann Coulter.

Og da en venstreorienteret moddemonstrant under en anti-jødisk demonstration i Charlottesville, Virginia 2017 blev dræbt af en nynazist, marcherede The Proud Bouds side om side med nynazisterne.

»Det kan godt være, at ordet 'drenge' indgår i vores navn, men tag ikke fejl. Vi vil dræbe jer, hvis I kommer os på tværs,« har gruppens stifter Gavin McInnes ifølge radiostationen NPR udtalt.

Et sjældent kvindeligt medlem af 'The Proud Boys'.
Et sjældent kvindeligt medlem af 'The Proud Boys'. Foto: LEAH MILLIS - Reuters
Vis mere

Under de Black Lives Matter-demonstrationer, der som følge af politidrabet på den sorte mand George Floyd, i foråret blussede op over hele USA, mødte *The Proud Boys' op bevæbnet med alt fra håndvåben til semiautomatiske rifler som AR15 (brugt i adskillige masseskyderier).

Ligesom den venstreorienterede gruppe Antifa, hvis navn betyder 'anti facisme', er 'The Proud Boys svære at definere.

'Der er nærmere tale om en bevægelse, som man kan identificere sig med, en ideologi eller strategi,« siger den amerikanske radiovært og journalist Stephen Henderson.

Og ganske rigtigt.

Trump-rally  i Michigan
Trump-rally  i Michigan Foto: Henning Høeg
Vis mere

Mens gruppen selv siger, at de har godt 5.000 medlemmer på verdensplan (i USA og i mindst tyve andre lande), så fastholder organisationer som 'Southern Poverty Law Center' og 'The Anti-Defamation League', at medlemstallet (hvis der overhovedet kan tales om medlemmer) nærmere ligger i nærheden af 1.000.

Men trods det begrænsede omfang er The Proud Boys og tilsvarende hadgrupper måske ikke noget, man bør ignorere.

»Tendensen er farlig. Og når Trump efter at have sendt denne indirekte besked til The Proud Boys, som han selvfølgelig udmærket kender, opfordrer 'sine folk' til at gå ud og 'holde øje med valgstederne', så er det en dødsendefarlig tendens, der trækker tråde direkte tilbage til sen-1930'ernes Tyskland, hvor det også var vold og trusler om samme, der satte den politiske dagsorden,« siger Stephen Henderson.

'The Proud Boys' startede i 2016 som halvt vittighed og halvt drukgruppe.
'The Proud Boys' startede i 2016 som halvt vittighed og halvt drukgruppe. Foto: JIM URQUHART - Reuters
Vis mere