Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Et Ukraine splittet i to og en blodig, åben krig med Rusland er det værst tænkelige scenarie, hvis konflikten eskalerer.

Det vurderer de to Ruslandkendere, redaktør på Weekendavisen Anna Libak og tidligere Moskva-korrespondent Vibeke von Sperling.

- Lige nu venter alle på om det bliver en fuldblodsinvasion fra Rusland. Altså om der kommer krig mellem russiske og ukrainske styrker. Jeg tror ikke, Putin er interesseret i det. Men det er rationel tænkning. Og på Krim tænker man ikke længere rationelt. Alt kan ske, siger Vibeke von Sperling.

Siden det russiske parlament lørdag gav Putin grønt lys til at sende væbnede styrker mod Ukraine, har situationen udviklet sig i en dramatisk retning. Ukraines fungerende præsident, Aleksandr Turtjinov, advarer om, at hans land befinder sig på randen af en katastrofe, og at den russiske præsident, Vladimir Putin, reelt har erklæret landet krig. Samtidig erklærer NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, at 'Rusland truer freden og sikkerheden i Europa, og Rusland må stoppe sine militære aktiviteter og sine trusler'.

Lige nu spiller Putin med musklerne for at forbedre sin situation, tilføjer Vibeke von Sperling. Men hvis russiske styrker invaderer Ukraine indtil enten den væltede præsident Janukovitj eller en anden prorusser er tilbage ved magten, vil det koste en masse blod.

- Det værst tænkelige scenarie er åben krig. Det vil også involvere det østlige Ukraine, hvor der også er store russiske mindretal og allerede er mange demonstrationer. Alle holder vejret lige nu.

Hun udelukker ikke, at situationen kan sende paralleller til Kold Krigstiden.

- Hvis Rusland invaderer Ukraine, kan jeg ikke se andet, end at der bliver en lignende atmosfære mellem øst og vest.

Ukraine

Et andet scenarie er, at landet til slut bliver splittet i to, hvor den østlige del ender hos Rusland, vurderer Anna Libak.

- Det værste, der kan ske nu, er, at Ukraine bliver delt i to og mister den østlige del til Rusland. Det er den rige del af landet med sværindustrien. Og så bliver den svage, fattige del tilbage, helt afhængig af EU. Men det er vanskeligt at sige, hvor sandsynligt det er, at det sker.

Et sikkert scenarie er, at konflikten forværrer Vestens forhold til Rusland.

- Konflikten har forværret Vestens forhold til Rusland, og det var dårligt i forvejen. Det har bekræftet, at Rusland ser ikke bare NATO, men også EU som en fjende, siger Anna Libak.

Andre læser også