Hvis krisen i Syrien ender med en amerikansk-ledet militær-mission uden om FN, vil der efter alt at dømme blive tale om et lynangreb, hvor målet er at mindske den syriske præsident al-Assads indflydelse.

Det vurderer Lars Cramer-Larsen, der er major i forsvarsakademiet og specialist i Mellemøstens konflikter, til BT.

Borgerkrigen i Syrien tog for alvorlig en drejning onsdag i sidste uge, da ca. 1.300 mennesker - deriblandt mange børn og civile - angiveligt blev ofre for et giftangreb i udkanten af Damaskus. Lige nu er FN's våbeninspektører i gang med at undersøge denne mistanke - og imens er militære eksperter begyndt at spekulere i et militært angreb mod Syrien.

- Det er svært præcist at fastslå, hvor tæt vi er på en militær aktion. Men jeg vil sige, at hvis det på noget tidspunkt har været tæt på, så er det nu. Den massive militære opbygning af blandt andet amerikanske ubåde og hangarskibe og britiske fly, der flyves til Cypern, signalerer i høj grad magt. Og denne manøvre er nok også tiltænkt som en metode til at påvirke al-Assad til at komme til forhandlingsbordet, siger Lars Cramer-Larsen, der tilføjer, at der efter alt at dømme vil blive tale om et lynangreb over nogle få dage, hvor formålet er ét eneste: at mindske præsidentens indflydelse.

- Jeg tror, der vil være tale om en indledning med krydsermissiler, som er rettet mod tv-tårne, radiomasterne og internettet i landet og måske også al-Assads forsvarsministerium. Altså alle de centrale dele af den syriske elite, som styrer landet. Hvis disse dele bliver sat ud af spillet, vil al-Assad ikke længere være i stand til at nå ud til sit folk. Han er en præsident, der i høj grad har brugt radio og tv som kommunikationsmiddel, og hvis det ikke længere er muligt for ham, kan han ikke styre slagets gang, siger Lars Cramer-Larsen, der kommer med et eksempel: Under første Golfkrig lykkedes det at lamme Saddam Husseins kommunikation med mange voldsomme luftangreb.

Oprøret i Syrien begyndte i januar 2011, da det syriske folk i flere storbyer - inspireret af Det Arabiske Forår - begyndte at protestere mod præsidenten, Bashar Al-Assads regime. Siden har det udviklet sig til en regulær borgerkrig i landet, hvor omkring fem millioner syrere er blevet fordrevet, mens mindst 93.000 har mistet livet. Den syriske præsident beskyldes blandt andet for at stå bag giftgasangrebet i udkanten af Damaskus onsdag i sidste uge - tirsdag udtalte pressetalsmanden i Det Hvide Hus, Jay Carney, på et pressemøde, at "der ikke bør være tvivl om, at det syriske regime er ansvarlig for anvendelsen af kemiske våben 21. august uden for Damaskus".

Som situationen er nu, vil et angreb med landtropper ikke være sandsynligt, vurderer Lars Cramer-Larsen.

- Det er på ingen måder aktuelt. Slet ikke, når det vil blive en ren amerikansk og vestlig ledet aktion. Det ville være illegitimt over for resten af Mellemøsten og kunne få mange uheldige konsekvenser. Hvis landtropper skal blive aktuel, skal der efter min vurdering være fare for, at hele mellemøsten vil komme i krig.