Syriske flygtninge græder, mens de krammer hinanden, idet de siger farvel. De befinder sig i det nordlige Jordan. I flygtningelejren Zaatari, som de nu er på vej til at forlade. Flere af de syriske flygtninge kan ikke længere blive i flygtningelejren og har derfor besluttet sig for at rejse tilbage til Syrien.

Enten har de ikke pengene til at rejse videre mod Europa, eller også er det bare ikke der, de vil hen. I stedet er de på vej tilbage til Syrien. Tilbage til den krigszone, som de tidligere er flygtet fra.

Det skriver bbc.com, der har været på besøg i Zaatari flygtningecamp.

»Jeg har ingen slægtninge tilbage her, og jeg har ingen penge. Alle er begyndt at rejse tilbage. Vi er så trætte. I Syrien vil jeg finde folk, jeg kender, og jeg vil være blandt mine egne folk. Det bliver ok. Uanset, hvad der sker,« fortæller en mor til tre ifølge bbc.com.

Syriske flygtninge i Jordan. Zaatari Refugee Camp huser omkring 120.000 mennesker, og er dermed verdens anden største flygtningelejr. I telte og simple skure venter traumatiserede familier på, at krigen en dag skal slutte, så de atter kan vende hjem. 
Syriske flygtninge i Jordan. Zaatari Refugee Camp huser omkring 120.000 mennesker, og er dermed verdens anden største flygtningelejr. I telte og simple skure venter traumatiserede familier på, at krigen en dag skal slutte, så de atter kan vende hjem.  Foto: Mads Nissen
Vis mere

Ifølge FN er der de seneste måneder set en bekymrende stigning i antallet af flygtninge, der vender tilbage til Syrien. I gennemsnit er der over 100 om dagen, der forlader lejren. Men inden de når så langt, giver FN dem vejledning.

»Det første, vi fortæller dem, er, at der ingen sikre steder er i Syrien fra et FN-perspektiv. Det andet, vi fortæller dem, er, at de ikke kan vende tilbage til Jordan igen overhovedet. Det er en envejsbillet,« fortæller Omar, en af FN’s udsendte.

Zaakari flygtningelejr, hvor over 120.000 syriske flygtninge sidder på uvis tid. Lejren er verdens anden største flygtningelejr og er placeret midt i ørkenen.
Zaakari flygtningelejr, hvor over 120.000 syriske flygtninge sidder på uvis tid. Lejren er verdens anden største flygtningelejr og er placeret midt i ørkenen. Foto: Mads Nissen
Vis mere

I Jordan er der over 600.000 registrerede syriske flygtninge. Ifølge FN lever 86 procent under den jordanske fattigdomsgrænse, og de lever dermed for under 3,20 dollars om dagen. Den jordanske regering tillader ikke de syriske flygtninge at arbejde, og regeringen tilbyder ikke længere gratis lægehjælp. Og det er for mange en grund til at vende tilbage til Syrien.

Det er dog ikke alle, der har muligheden. En syrisk mand fra Homs har besluttet sig for at blive i Jordan for at tage sig af sin aldrende mor. Men han siger farvel til konen, der rejser tilbage med deres to små døtre.

»Det er et hårdt liv her. Min yngste datter er virkelig syg, og jeg har ikke råd til behandling. I Syrien vil behandlingen være tilgængelig. Vi deler os op, fordi vi ikke har andet valg,« fortæller Abu Ahmed ifølge bbc.com.

»Vi er ikke glade for at skulle af sted, men situationen her er virkelig hård. Det er meget dyrt, og vi får ikke længere madkuponer. Vi skal endda selv købe vores vand. Min mand kunne arbejde her illegalt i et par dage om måneden, men ikke hele tiden,« fortæller konen til Abu Ahmed.

Udviklingen i antallet af syrere, der rejser tilbage til Syrien, har fået Den Frie Syriske Hær til at meddele, at den ikke er i stand til at beskytte civile syrere, da hæren ikke har våben nok.

»Vi forventer, at situationen bliver mere kompliceret. Luftangrebene vil være stærkere og mere præcise, og de vil angribe mange civile. Vi råder vores flygtninge til ikke at vende tilbage til Syrien endnu, fordi det vil være mere farligt,« lyder det fra Issam al-Reis, der er talsmand for Den Frie Syriske Hærs Sydlige Front.

Alligevel er det, hvad der i øjeblikket sker. Flere familier pakker deres få ejendele sammen i Jordan, siger farvel og rejser tilbage til en konflikt, der endnu ikke ser ud til at ende.