Lyt til artiklen

Harald Føsker havde egentlig ferie, men han var alligevel et smut forbi kontoret i Justitsministeriet i det centrale Oslo den 22. juli.

Han har torsdag formiddag vidnet i Tingretten i Oslo. Dagen igennem vil fire af de personer, som overlevede bombesprængningen i Oslo, fortælle om den skæbnesvangre dag og den efterfølgende tid.

Harald Føsker var den første af de fire.

Han fortalte, at han hørte et kæmpe brag, og at han derefter var helt væk.

Da han kom til bevidsthed igen, hang han henover noget, som formentlig var resterne af et skrivebord.

- Jeg hang der og spyttede mine tænder ud. Jeg råbte på hjælp, men der var ikke nogen, som svarede, fortalte Halrald Føsker torsdag i retten ifølge NRK.no 

Det gik hurtigt op for ham, at der måtte være tale om et terrorangreb, og derfor frygtede han, at gerningsmanden kunne være i nærheden.

 - Jeg hørte nogle hurtige skridt komme mod mig. Jeg tænkte: 'Nu skal jobbet gøres færdigt.' 

Harald Føsker var blindet efter bombesprængningen og kunne derfor ikke se noget. Efter lidt tid begyndte han igen at kalde på hjælp.

-  Så lå jeg der og fortsatte med at råbe, og så kom de bedste ord, jeg har hørt i mit liv: 'Vi hører dig! Vi hører dig!' Ordene kom fra politiet, fortalte Harald Føsker. 

Han blev efterfølgende blev kørt på hospitalet.

Han havde blandt andet brækket kæben, fået hjerneblødning, beskadiget sit syn og hørelse og fået slået de fleste tænder ud af munden. Han var i tiden efter gennem flere operationer i ansigtet - og mangler stadig to.

Synet er i dag nedsat med 80 procent, og hørelsen har også taget skade, ligesom han døjer med svimmelhed og konstant forkølelse.
 
Harald Føsker håber, at han på sigt kan vende tilbage fuldtid på sit gamle arbejde.

Otte personer mistede livet i regeringskvarteret i Oslo den 22. juli. 
   
Retssagen mod Breivik begyndte mandag den 16. april og varer ti uger. Det forventes, at der falder dom den 20. juli - altså lige inden årsdagen. Breivik har erkendt de to terrorhandlinger – bombeattentatet i Oslo og massakren på Utøya, hvor 77 mennesker mistede livet, men han mener ikke, han skal straffes. Han har påberåbt sig nødret.