Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Trafikanter i 16 danske kommuner skal vænne sig til at træde knap så hårdt på speederen.

De 16 kommuner er nemlig med i en forsøgsordning, hvor fartgrænsen på udvalgte strækninger i byerne sættes ned til 40 kilometer i timen i stedet for de nuværende 50.

Det gælder blandt andet i Aalborg Kommune.

»Vi har en ambitiøs målsætning om nul trafikdræbte i Aalborg. Der kan det her hjælpe. Men det handler også om at gøre det mere trygt for eksempelvis cyklister,« lyder det fra Jan Nymark Thaysen (V), der er rådmand for by- og landskabsforvaltningen.

Der er tale om Hadsundvej i Aalborg fra Østre Alle til Frejasgade, hele Studievej i Nørresundby og tre landsbyer uden for Storaalborg: Lillevorde, Gunderup og Fjellerad.

Selve forsøgsordningen er begyndt, men da Aalborg Kommune endnu ikke har fået sat skiltning op, går der endnu et stykke tid, før fartgrænsen på 40 kilometer i timen træder i kraft. Ifølge rådmanden kan der gå et par måneder, og han lover, at trafikanter nok skal blive gjort opmærksom på, hvornår de nye grænser træder i kraft.

»Da vi satte hastigheden ned i Danmarksgade og på Østre Alle, gjorde vi trafikanterne opmærksom med bannere om, at der kom ændringer. Vi kommer til at gøre noget af det samme her. Vi skal nok hjælpe folk,« siger Jan Nymark Thaysen, der understreger, at der selvfølgelig også kommer vejskilte op.

Når forsøgsordningen har kørt i tre år, skal den evalueres sammen med Transportministeriet. Og her er Jan Nymark Thaysen ikke i tvivl om, hvad succeskriteriet er for Aalborg.

»Vi vil rigtig gerne have, at flere kommer op på cyklerne. Og det, tror jeg, vi kan lykkes med ved at skabe tryggere rammer med en lavere hastighed for bilerne.«

Andre læser også