Priserne på de billigste smartphones er faldet til under og omkring 1.000 kr. Og du får mere for pengene i dag end tidligere. B. T. s mobilanmelder, Torben Vognsen, kalder markedet gunstigt for nye købere.

- Producenterne bliver ved med at sælge deres ældre modeller. Da de kom ud, kostede de 2.000 til 4.000 kr. Det var dengang, smartphones havde et højere prisniveau end i dag.

De modeller kan nu købes til ganske fornuftige priser, siger han. John G. Pedersen, der er redaktør på mobilsiden.dk, har anmeldt langt de fleste smartphones. Han mener også, at priserne efterhånden har nået et fint niveau for de billigste modeller.

Med B.T. Plus får du:

-10 bud på gode og billige smartphones


Det er nu, du skal købe en smartphone. Eller i hvert fald meget snart. Flere faktorer spiller ind i en prisudvikling, der går direkte mod nul.

Prisfaldet har grobund i tre faktorer.

Det er blevet billigere at producere bedre smartphones , der kommer flere billigmodeller på markedet, og en kommende øget konkurrence står til at sende priserne helt i bund, konstaterer B. T. s mobilanmelder, Torben Vognsen.

Læs også:

Ifølge teleanalysevirksomheden Strand Consult og direktør John Strand falder prisen på smartphones normalt med 15 til 20 pct. om året.

Men ved mobilkonferencen Mobile World Congress 2011, der finder sted i Barcelona i denne uge, varsler Microsoft prisfald på 50 procent inden for det næste år.

Det er en udvikling, Torben Vognsen også forudsiger.

-Hvor producenterne bare sidste år kun havde fokus på dyre topmodeller, er de nu begyndt at lave gode, billige modeller. Der er kommet en sub-kategori af billige basismodeller med en fornuftig funktionalitet, og den tendens vil fortsætte. Det presser priserne ned under 1.000 kroner, hvor de før har været tættere på 2.000, siger Torben Vognsen.

Helt almindelig udvikling

Og billigere basismodeller er kun en prisdræbende faktor. Ved konferencen konstaterede Microsoft en dramatisk prisreduktion på produktionen af de nyeste smartphones . Ny kompakt teknologi har sænket produktionspriserne.

Og det er egentlig en meget almindelig udvikling, siger teleanalytiker John Strand.

-Priserne på smartphones er konstant faldende -samtidig med, at de bliver meget bedre, siger han.

Læs også: 

Det betyder, at udviklingen på et tidspunkt gør, at man ikke kan undgå at gøre et godt køb. Smartphones bliver simpelthen bedre, end de er dyre. Og det er ved at være nu, siger mobilsiden. dks redaktør, John G.

Pedersen.

-Man begynder at få mere og mere for pengene. Det er der ingen tvivl om. Det er et godt begyndermarked for dem, der gerne vil købe deres første smartphone, siger han.

Den store joker

Den helt store joker, der kan få priserne på smartphones til at styrtdykke, er en massiv, øget konkurrence.

Og den nærmer sig, siger Torben Vognsen.

-Der er to spillere på markedet, der senere i år sikkert vil presse priserne ned . Til september kommer den dyre iPhone5 på markedet.

Men der er mange rygter om, at Apple også vil markedsføre en billigere model af iPhone. Og det vil tvinge andre producenter til at revurdere deres priser. Samtidig kommer Microsoft og Nokia med en dansk version af Windows Phone 7 til efteråret, siger han.

Det vil betyde, at der pludselig kommer tre typer af mobiler, der er værd at købe - i stedet for to.

Android, iPhone og Windows Phone 7. Det betyder generelt et større udvalg på markedet.

-Jeg tror, at Microsofts og Nokias smartphones vil kunne ryste lidt op i markedet. Og være med til at sænke priserne, vurderer Torben Vognsen.

B.T. guider dig igennem mobiljunglen:

En frisk opgørelse fra Gallup viser, at 1,5 mio. danskere allerede ejer en smartphone.

Teleselskabet 3s PR-konsulent, Mette Christiansen, oplyser, at 15 til 20 pct. af deres kundebase vælger at købe en billig basismodel.