Den pensionerede overlæge Svend Lings har sammen med netværket 'Læger for aktiv Dødshjælp' oprettet et nyt borgerforslag om aktiv dødshjælp.

Uhelbredeligt syge kræftpatienter, kroniske-hjerte-lunge patienter i fremskredent stadie, hjerneskadede efter f.eks. hjerneblødning eller svært multihandicappede. Det er blot nogle af de patienter, som den pensionerede overlæge Svend Lings sammen med en række medstiftere ønsker at hjælpe med det nye borgerforslag ’Aktiv dødshjælp – et forslag om ændring af straffeloven’.

»Vi synes, at situationen er dybt utilfredsstillende. Der er mange mennesker, der ligger og lider med uhelbredelige sygdomme. De vil ikke mere. De vil herfra. Men der er ingen, der må hjælpe dem, og de kan ikke få det, som de vil. Det er ikke værdigt for et demokratisk samfund, at vi ikke på lovlig vis kan hjælpe disse mennesker,« siger Svends Lings.

Han har tidligere været i vælten for sin holdning til aktiv dødshjælp. Blandt andet udgav han i 2014 bogen ‘Hjælp mig - aktiv dødshjælp’ og er medstifter af netværket 'Læger for aktiv Dødshjælp' - en forening, der arbejder for at lovliggøre aktiv dødshjælp. Desuden har han offentligt erklæret, at han har assisteret mindst 10 personer med at begå selvmord og er i den forbindelse tiltalt for at have overtrådt straffeloven.

»Vi hjælper jo folk i det skjulte. Det gør vi af medfølelse. Vi tjener ikke penge på det. Det er heller ikke værdigt for et demokratisk samfund,« siger overlægen.

Hvis man i dag hjælper andre til at begå selvmord, straffes man ifølge loven med bøde eller fængsel i op til tre år. Men det står Svend Lings uforstående overfor.

»Vi føler os moralsk forpligtet, når mennesker beder os om at komme herfra. Det er en menneskeret selv at bestemme,« siger han og henviser til at Menneskerettighedsdomstolen i Strassburg i 2011 slog fast, at selvmord er en menneskeret.

I 2014 viste en epinionsundersøgelse, at 70 pct. af danskerne går ind for aktiv dødshjælp. Det gælder derimod ikke Lægeforeningen, der tager kraftigt afstand. Det fastslog formanden for foreningen, Andreas Rudkjøbing, på Twitter mandag.

»Læger skal handle, lindre og trøste. Ikke medvirke til, at patienter slås ihjel,« skriver han.

Borgerforslaget blev oprettet d. 3. maj og har i skrivende stund fået 542 støtter. Svend Lings håber på større opbakning i de kommende måneder.

»Vi håber på det bedste,« siger Svend Lings.

Aktiv dødshjælp er lovligt i 17 stater rundt om i verden.

Du kan læse mere om forslaget her.