Langt de fleste tilfælde af den dødelige meningitis B kan snart undgås. En ny og effektiv vaccine der eliminerer op til 80 procent af alle sygdomstilfælde har set dagens lys.

Hvert år mister flere end 170.000 mennesker livet efter at være blevet ramt af meningitis. De fleste af dem til den mest udbredte meningitis B bakterie.

- Den nye vaccine er noget vi har ventet på i mange år, så det er helt klart et gennembrud, vi ser her, siger afdelingslæge ved Statens Seruminstitut, Peter Henrik Andersen til bt.dk

Herhjemme bliver omkring 35-40 personer hvert år ramt af meningitis B og den nye vaccine forventes at kunne forhindre op imod 80 procent af tilfældene, viser studier lavet på mere end 3000 børn.
De lovende resultater blev præsenteret på en videnskabelig konference i Haag i går.

Selvom sygdommen koster tusindevis af dødsfald hvert år, så er det dog de færreste af de meningitis-ramte i Danmark, der ender med at miste livet. For hvis sygdommen konstateres i tide, er der gode behandlingsmuligheder med antibiotika.

Det sker dog, at sygdommen udvikler sig så hurtigt, at det kan være for sent at behandle. Senest det skete, var da en 15 årig pige fra Solrød Gymnasium døde af sygdommen tilbage i februar.
 
Der findes allerede vacciner med typerne A og C, men da meningitis B er den hyppigste er der derfor tale om et væsentligt gennembrud i kampen mod den farligere sygdom. Men før den nye vaccine kommer patienterne til gavn, skal den først godkendes af den europæiske lægemiddelstyrelse, forklarer Peter Henrik Andersen.

- Formentlig vil vaccinen være godkendt i slutningen af året. Sådan ser det i hvert fald ud nu, siger han.

Vaccinen, der er udviklet af det svejtsiske medicinalselskab Novartis, forventes at blive en forholdsvis dyr fornøjelse.

- Det er svært at sige præcist, hvor dyr den bliver, men der bliver formentlig tale om flere hundrede kroner pr. vaccine og ikke under 200 kr., siger Peter Henrik Andersen.