Mænd er meget udsatte for at få kræft udløst af den seksuelt overførte HPV-virus. Derfor bør danske mænd, ligesom kvinder, blive vaccineret gratis, mener AIDS-Fondet.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den mandlige del af den danske befolkning kunne få stor glæde af en HPV-vaccine. I dagens Danmark gives vaccinen, der kan forhindre livmoderhalskræft og andre kræftformer, kun gratis til kvinder under 26 år.

USA og Australien har været foregangslande og anbefalet, at hankønnet også skulle vaccineres mod HPV. Nu udsender de canadiske myndigheder på forebyggelsesområdet, NACI, samme anbefaling, og det bør få effekt i Danmark.

LÆS OGSÅ:  Stærk social slagside i HPV-vaccinationer

- Vi mener, at dette kunne være en anledning til, at de danske myndigheder også når til samme erkendelse. Ikke mindst set i lyset af, at mænd rammes af en række HPV-udløste cancere – herunder i halsregionen, analcancer og penilcancer – der i modsætning til livmoderhalskræft ikke engang kan screenes i mod, siger Klaus Legau, der er vicedirektør i STOP AIDS – en del af AIDS-Fondet.

Ikke aktuelt

Selvom der ifølge Kræftens Bekæmpelse er påvist effekt af vaccinen hos begge køn, og flere store lande nu også har valgt at anbefale vaccinen til mænd, så er der ikke en ændring på vej i Danmark.

- Livmoderhalskræft er den klart mest hyppige kræftform forårsaget af HPV-virus, og drenge har jo ikke en livmoder.

De bliver til gengæld indirekte beskyttet af, at pigerne bliver vaccineret, siger Sigrid Poulsen, afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen.

Læger vaccinerer egne drenge

En undersøgelse fra analyseinstituttet GfK Healthcare har tidligere vist, at omkring hver tredje praktiserende læge selv har ofret de 3.500 kr. en vaccine koster for at beskytte deres egne drenge mod HPV-virus.

LÆS OGSÅ:  Prisen får kvinder til at droppe livsvigtig vaccination

- Vaccinationen virker både over og under bæltestedet. Pigerne dækkes ind i både den ene og anden ende. Mens drenge kun beskyttes i form af, at pigerne er beskyttet. Men hvad med drenge, der ikke er til piger, har overlæge Grethe Badsberg Samuelsen, der selv har vaccineret sin søn, tidligere udtalt til B.T.

Alligevel er tidshorisonten på vaccination af den mandlige del af befolkning lang.

- Det Europæiske Agentur for Lægemiddelvurdering skal først godkende, at vaccinen hjælper mod kræft hos mænd, og det har de ikke gjort. Derudover skal vi vurdere, om sygdomsbyrden er stor nok. Det er noget, vi allerede ser på, men en vaccine til drenge er ikke lige om hjørnet, siger Sigrid Poulsen.