FC Midtjylland bestemmer, hvilke agenter flere af deres afrikanske spillere skal have. Men agenten arbejder bag spillernes ryg sammen med klubben for at holde spilleren i skak, lyder kritikken fra en nuværende og en tidligere FCM-spiller.

En spilleragent er sat i verden for at varetage en spillers interesser og sørge for tilfredsstillende løn og vilkår. Deraf navnet. Men sådan forholder det sig ikke alle steder.

Hos de sandsynligvis kommende danske mestre fra FC Midtjylland er det således langt fra nogen garanti, at spillernes agenter arbejder for spillerens bedste. Det har flere af FC Midtjyllands nigerianske spillere måttet sande.

BT kan i dag afsløre, hvordan FC Midtjylland udstyrer unge, afrikanske spillere med spilleragenter, der udadtil tjener spillerens interesser, men i stedet virker som klubbens håndlangere.

Sommeren 2012. FC Midtjylland henter som så mange gange før et kuld afrikanske spillere op fra samarbejdsklubben FC Ebedei i den nigerianske storby Lagos.

Fire mand lander på det efterhånden så berømte akademi i Ikast. Paul Onuachu, Emmanuel Adebayo, Benjamin Ayuba og Musefiu Ashiru, der alle er 18 år gamle.

De fire unge nigerianere drømmer alle om at bryde igennem i FC Midtjylland og herfra tage springet til de største klubber i Europa. Nu er de kommet til Danmark, og den første – og måske største dør – til en guldrandet fodboldfremtid er åbnet.

Men allerede da de afrikanske teenagere er blot et enkelt skridt indenfor døren, venter første møde med det, der også i Danmark kan være en kold og kynisk fodboldverden.

Musefiu Ashiru og Benjamin Ayuba, der i dag er blevet 20 år, står nu frem og fortæller, hvordan de blev udnyttet af FC Midtjylland og den danske agent Michael Bolvig, da de underskrev deres første kontrakt med klubben.

Efter nogle måneders prøvetræning skulle de to nigerianere i slutningen af 2012 sætte en underskrift på deres første professionelle kontrakt. Det gjorde de hver for sig, men historien, de efterfølgende oplevede, er den samme.

Da de mødte op på kontoret hos Claus Steinlein, blev de mødt af en anden mand ud over FC Midtjyllands sportsdirektør. Manden blev præsenteret som Michael Bolvig – spillernes nye agent.

»Da vi skulle skrive under på, hvilken agent som skulle repræsentere os, var det FC Midtjylland, som pegede ham ud for os,« fortæller Benjamin Ayuba, der i dag er vendt tilbage til hjemlandet Nigeria.

At en klub hjælper en spiller med at finde en agent er i sig selv hverken forkert eller ulovligt. Det rejser dog spørgsmålstegn om agentens tilhørsforhold. Og de spørgsmål var i de to unge nigerianeres tilfælde både mange og store.

Agenten burde således hjælpe de to spillere og forhandle så gode kontrakter som muligt på plads på deres vegne. Det er, hvad en agent efter bogen skal gøre for de op imod 10 procent af en spillers løn, han som oftest snupper til sig selv. Men virkeligheden så anderledes ud for FC Midtjyllands nigerianere.

»Jeg er ikke sikker på, at min agent overhovedet forhandlede på mine vegne omkring min første kontrakt. Han ville bare have mig til at skrive under,« fortæller Musefiu Ashiru, der fortsat er FC Midtjylland-spiller, men i dette forår er lejet ud til Ringkøbing i 2. division.

»Der var egentlig ikke nogen forhandlinger om, hvad jeg kunne få med i min kontrakt. Jeg fik bare stukket en kontrakt i hånden, som jeg så skulle skrive under på,« supplerer Benjamin Ayuba, der ligesom Musefiu Ashiru forlod ’forhandlingerne’ med en løn på godt og vel 17.000 kroner om måneden – dengang minimumslønnen for en fuldtidsprofessionel spiller i Danmark.

Her bliver sagen ikke bare kontroversiel, men også potentielt ulovlig. For arbejder en klub og en agent sammen bag en spillers ryg, er det mod de internationale regler. Det forklarer jurist i DBU, Jes Christian Fisker.

»I udgangspunktet er en spilleragent og nu mellemmand ansat til at varetage enten spillerens eller klubbens interesser. Varetager han begge parters interesse, kan der være tale om en interessekonflikt i form af en såkaldt ’dobbeltrepræsentation’, og det er i strid med reglerne,« lyder det fra juristen.

Og Michael Bolvig varetog FC Midtjyllands interesser. Det er hverken Musefiu Ashiru eller Benjamin Ayuba i tvivl om.

»Jeg mødte kun agenten én gang, og det var da jeg skrev kontrakten under. Siden så jeg ham ikke igen eller talte med ham over telefonen. Jeg prøvede at ringe til ham, skrive beskeder til ham, og jeg prøvede endda at kontakte ham over Facebook. Men han svarede ikke,« husker Musefiu Ashiru, hvis oplevelse deles af Benjamin Ayuba.

»Klubben og agenten arbejdede sammen, og min agent var fuldstændig ligeglad med, hvordan jeg havde det,« siger Ayuba.

Og hvorfor var det sådan? Ifølge Musefiu Ashiru er sagen klar.

»FC Midtjylland vidste, at hvis jeg fik en anden agent end klubbens egen, ville de få problemer. For en anden agent ville have nogle helt andre krav. Jeg fik klubbens agent, og han havde fået at vide, hvad han skulle sige til mig. En agent udefra ville have kæmpet for mig,« siger den unge afrikaner, der efter planen til sommer vender tilbage til FC Midtjylland, hvor han har kontrakt frem til 2017.

Onsdag har Musefiu Ashiru opsagt samarbejdet med Michael Bolvig, og han har i stedet en udenlandsk agent. Det samme har Benjamin Ayuba. De to øvrige spillere fra FC Midtjyllands afrikanske kuld anno 2012 er i dag at finde i Sverige og Vejle. Den ene i øvrigt med den tidligere FCM-sportsdirektør, Jens Ørgaard, som agent.