Hvis du sover mere, vil du spise mindre sukker og færre kulhydrater, viser nyt studie. Få her gode råd til, hvordan du får mere søvn om natten.

Er nytårsforsættet om en sundere hverdag svært at leve op til, og rasler kiloene ikke af kroppen, som det ellers var tiltænkt, da det sunde liv for alvor gik i gang for to uger siden? Så frygt ej, for der er råd at hente.

Hvis du sover mere, vil du nemlig samtidig begynde at spise sundere, konkluderer et nyt studie fra King’s College London.

Forskningsgruppen fra London har undersøgt forholdet mellem søvnen og fødevareindtaget hos 42 frivillige deltagere. Halvdelen af deltagerne fik gode råd til, hvordan de kunne ændre på nogle simple ting, så de fik mere søvn om natten - f.eks. at undgå koffein inden sengetid, gøre en afslappende rutine til vane inden sengetid og sørge for ikke at gå alt for mæt eller sulten i seng. Den anden halvdel af deltagerne fik ingen råd med på vejen.

86 pct. af dem, der havde fået gode råd, brugte mere tid i sengen, mens omkring halvdelen sov længere, end de plejede. De reducerede samtidig deres indtag af sukker med 10 gram om dagen og spiste færre kulhydrater, end de plejede. Der var ingen bemærkelsesværdige forandringer i fødevareindtaget hos kontrolgruppen.

»Det viser, at en simpel livsstilsforandring virkelig kan hjælpe personer med at spise sundere,« siger Wendy Hall, der er forskningsleder på undersøgelsen, til det engelske magasin New Scientist.

Et stort studie fra 2011 kom frem til samme konklusion. Her blev mere end 1500 midaldrende personer undersøgt i seks år, og det viste sig, at dem, der i perioden blev overvægtige, i gennemsnit sov 6,3 timer hver nat, mens dem, der havde en sund kropsvægt, i gennemsnit sov 7,2 timer hver nat.

Gode råd til at sove bedre

Videnskab.dk har med hjælp fra videnskabelige undersøgelser og Birgitte Kornum, der er seniorforsker på Molecular Sleep Laboratory på Rigshospitalet i Glostrup, lavet en guide til, hvordan man kan sove bedre og længere om natten.

Første råd er at lægge mobilen og krimi-romanen væk inden sengetid. Det kunstige blå lys fra skærme hæmmer udskillelsen af søvnhormoner, mens alt, der gør os interesserede og spændte, stimulerer hjernens vågencentre.

Derudover skal man huske sollys om vinteren og gardiner om sommeren. Det er vigtigt at sørge for at få meget lys om dagen i vinterperioden, mens det om sommeren er vigtigt at lukke af for lyset om aftenen, hvis man vil sove længere og bedre.

Man bør undgå koffein efter klokken 17 og undgå alkohol, da alkohol under søvnen bliver stimulerende, og derfor sover man dårligere med alkohol i blodet.

Det er mest optimalt at sove i et køligt rum med en varm dyne, og man bør ikke dyrke motion om aftenen, da det frigiver adrenalin, som virker opkvikkende.