Ny forskning viser, at sukkeret i søde sager, er årsag til, at vi altid har plads til noget ekstra i maven.

Det er velkendt, at selvom du har gnasket dig i gennem flere retter, så har du altid plads til en dessert.

Ifølge norske forskere er der en fysiologisk forklaring på fænomenet, de fleste mennesker kan nikke genkendende til.

Det skriver forskning.no.

For sukkeret i søde sager stimulerer, ifølge forskerne, en refleks som udvider mavesækken. 

- Hvis man spiser dessert, efter at man føler sig mæt, snyder man mæthedsfornemmelsen, siger seniorforsker Arnold Berstad i den norske lægeforenings tidsskrift. 

Det er velkendt, at mavesækken er fleksibel. Når du spiser et måltid, så slapper de øvre vægge i mavesækken af, så der er plads til maden.

Det er selvfølgelig individuelt, hvor mæt man føler sig, når man spiser, men mæthedsfølelsen afhænger meget af, hvor stort et tryk, der er inde i mavesækken.

Ifølge Arnold Berstad er der tre faktorer, der er gældende.

For det første vil synet og duften af maden spille ind. Trykket i maven spiller som nævnt før, også en rolle og endelig 'smager tolvfingertarmen' på stofferne i maden.

- Al denne information går til hjernestammen gennem specielle nervetråde. Hjernen giver så besked tilbage til muskulaturen i mavesækken. Om den skal spænde eller slappe af, siger Arnold Berstad.

Og det er denne afslapningsrefleks i mavesækken sukker regulerer.

- En sød dessert vil altså kunne få mavesækken til at rumme mere, konkluderer han i tidsskriftet.