Et sammenstød med Marco van Basten blev afgørende for Henrik Andersens karriere ...

Log ind på BT PLUS og læs hele artikelpakken om EM-heltene ...

29 kr. per måned - 1. måned er gratis (UDEN BINDING)


Nu, 23 år efter at det danske fodboldlandshold blev europamestre, har Henrik Andersen stadig et ambivalent forhold til triumfen.

»Det var fantastisk, at alt gik op i en højere enhed for holdet dengang i 1992. Stor ros til Richard Møller Nielsen (landstræner, red.). Efter at Jugoslavien kort tid før slutrunden blev udelukket, og vi blev hasteindkaldt som reserver i stedet, fik han på rekordtid skabt en enestående holdånd,« siger Henrik Andersen og tilføjer:

»Men hvad angår mig selv, endte EM jo også med at blive en dårlig oplevelse.«

Synet var værre end smerterne

Han henviser til den skade, han pådrog sig i semifinalen mod Holland:

»I et sammenstød med Marco van Basten brækkede jeg min venstre knæskal. Synet af skadens omfang var dengang værre end selve smerterne. Men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg på banen blev grebet af panik, da jeg opdagede hvor alvorlig situationen var. Allerede dagen efter blev jeg opereret og var efterfølgende så medtaget, at jeg måtte se finalen med benet højt hævet i sofastolen hjemme hos mine forældre på Amager,« siger Henrik Andersen.

Han gik hermed glip af guldfesten efter den vundne finale over Tyskland.

»Det var pokkers uheldigt. Den gode oplevelse ville jeg naturligvis gerne have haft med,« siger Henrik Andersen.

Henrik Andersen i Danmarks sidste gruppekamp under EM 17. juni 1992. Danmark slog Frankrig 2-1 på Malmö Stadion. Foto: Scanpix
Henrik Andersen i Danmarks sidste gruppekamp under EM 17. juni 1992. Danmark slog Frankrig 2-1 på Malmö Stadion. Foto: Scanpix
Vis mere

Han betegner EM-slutrunden som en skelsættende begivenhed for ham.

»Inden turneringen havde jeg aldrig tidligere været alvorlig skadet. Men i de efterfølgende sæsoner blev jeg i lange perioder sat udenfor med skader i såvel knæ som ankel. Jeg nåede at spille en enkelt landskamp mere. Min ydeevne her var dog kun 25 procent af mit maksimale. Så det blev ingen succes,« siger Henrik Andersen.

Det bliver værre og værre

Heller ikke i dag er han fysisk på toppen.

»Smerterne i mine to knæ bliver værre og værre.

Når jeg går, er følelsen næsten den samme, som når man kører bil uden dæk. Det skyldes blandt andet, at brusken under den knæskal, som jeg brækkede, er forsvundet totalt,« siger Henrik Andersen.

Helt fysisk inaktiv er han dog ikke. Fem-seks gange om året spiller han golf.

Kontakten til fodboldsporten er til gengæld intakt.

»Efter i nogle år at have været Fifa-agent, er jeg nu ansat som scout for Schalke 04 (tysk Bundesliga-klub, red.). Det betyder, at jeg indimellem stadig mødes med nogle af holdkammeraterne fra EM-holdet,« siger Henrik Andersen, der bor i den belgiske by Eupen.

»Derfor er jeg sjældent i Danmark, og derfor har har min deltagelse i de årlige sammenkomster med EM-guldholdet kun været af sporadisk karakter,« siger han.

»Hvad angår mig selv, endte EM jo også med at blive en dårlig oplevelse,« siger Henrik Andersen, der i dag bor i Belgien. Foto: Martin Sylvest
»Hvad angår mig selv, endte EM jo også med at blive en dårlig oplevelse,« siger Henrik Andersen, der i dag bor i Belgien. Foto: Martin Sylvest
Vis mere