Efter EM-finalen befandt Flemming Povlsen sig i en lykkerus, som han aldrig før eller siden har oplevet som fodboldspiller

Log ind på BT PLUS og læs hele artikelpakken om EM-heltene ...

29 kr. per måned - 1. måned er gratis (UDEN BINDING)


Hvordan reagerer en idrætsmand straks efter, at han er blevet europamester?

De fleste jubler. Men for Flemming Povlsens vedkommende blev der efter finalesejren på 2-0 over Tyskland i 1992 fældet en af de største tårer i dansk idrætshistorie nogensinde.

»Jeg har gennem årene hørt meget for mit udfald,« griner Flemming Povlsen og tilføjer:

»Dengang var det jo ikke almindeligt, at mandlige fodboldspillere viste følelser. Det var mere in at være cool. Men man kan vel godt sige, at jeg var trendsætter. Senere har blandt andre Roger Federer og Pierre-Emile Højbjerg jo efterlignet mig.«

At Flemming Povlsen reagerede så følelsesladet, forklarer han således:

»Det danske hold var med ved EM på afbud og var helt klart underdog. Alligevel kvalificerede vi os til finalen mod et tysk hold, der stillede med lutter verdensklassespillere. Tænk at vi både kunne matche og besejre dem. I det øjeblik hvor dommeren fløjtede finalen af, befandt jeg mig i en lykkerus, som jeg i min tid som fodboldspiller hverken før eller siden har oplevet. Presset var væk, og glæden over at have toppræsteret var enorm.«

En bevæget Flemming Povlsen løfter pokalen efter 2-0 sejren over Tyskland. Foto: Palle Hedemann
En bevæget Flemming Povlsen løfter pokalen efter 2-0 sejren over Tyskland. Foto: Palle Hedemann
Vis mere

En stor kamp

Det er kun et par uger siden, at Flemming Povlsen genså finalen på tv.

»Vi spillede en stor kamp og var alle 100 procent dedikerede til opgaven. Det genpres og de omstillinger, man taler så meget om i nutidens fodbold, sad lige i skabet,« siger Flemming Povlsen, der dog erkender, at der de seneste 23 år er sket en stor udvikling i spillet.

»Det er blevet hurtigere, og spillerne er teknisk dygtigere. Men det engagement og den vilje, vi udviste dengang, kan der stadig drages lære af,« siger Flemming Povlsen, der karrieremæssigt intet fik ud af EM-triumfen.

»Efter turneringen spillede jeg videre i Bo-russia Dortmund og scorede dermed ikke nogen økonomisk gevinst,« siger Povlsen.

Men på andre punkter har EM-guldet haft stor betydning for hans liv.

»Titlen har åbnet masser af døre for mig i fodboldverdenen, hvor jeg tidligere har været træner og nu er fodboldkommentator (på Canal 9, red.). Min identitet som menneske er af mange hængt op på dét, jeg var med til at præstere på landsholdet for 23 år siden. Selvom det efterhånden er længe siden, og jeg af fodboldfans ikke så ofte mere bliver konfronteret med oplevelsen, har jeg det fint med at have spillet en rolle i dansk idræts måske største øjeblik nogensinde,« siger Flemming Povlsen.

Han har stadig kontakt til flere af landsholdskammeraterne fra dengang.

»John Sivebæk taler jeg ofte i telefon med, og med Kent Nielsen vender jeg ugentligt verdenssituationen,« siger Flemming Povlsen.

Det er kun et par uger siden, at Flemming Povlsen genså EM-finalen på tv.
Foto: Nils Meilvang
Det er kun et par uger siden, at Flemming Povlsen genså EM-finalen på tv. Foto: Nils Meilvang
Vis mere