Henrik ’Store’ Larsen var topscorer ved EM i 92 og måtte leve med kæmpeforventninger efter sejren.

Log ind på BT PLUS og læs hele artikelpakken om EM-heltene ...

29 kr. per måned - 1. måned er gratis (UDEN BINDING)


Kommer der nogen, der er bedre til det, man laver, må man acceptere det. Eller købe flere aktier i klubben, så man kan få lov at bestemme noget mere.«

Henrik ’Store’ Larsen griner og blotter det karakteristiske mellemrum mellem fortænderne. Knap et kvart århundrede efter EM-slutrunden i 1992 ligner han sig selv. Robust fysik og blond top.

I marts blev han fyret som sponsoratsælger i Brøndby IF. I dag sidder for enden af et langbord i kantinen i Lyngby Boldklub, hvor han nu i tre uger har haft kontor. ’Store’ Larsen er ikke typen, der sådan synker til bunds, forklarer han med et skuldertræk.

»Det er ikke første gang, jeg er blevet fyret. Selvfølgelig bliver jeg irriteret og skuffet, når det sker. Det skal man blive. Det bliver jeg også, når jeg taber i fodbold. Men det er jo ikke noget, man kan bruge flere år på. Så er livet hårdt,« siger han.

Historien om Henrik Larsen er blevet sammenlignet med ’Den grimme ælling’. Den tidligere Lyngby-spiller blev skiftet ind i den sidste puljekamp mod Frankrig og fløj som en blond svane til toppen af EM som topscorer med tre mål.

Selv var han så overvældet, at han end ikke opfangede, at der var fyrværkeri, da de løftede pokalen. En uge senere røg han i træningslejr i den italienske klub SC Pisa Calcio, og her var hans titel som topscorer ikke gået ubemærket hen.

Henrik Larsen er stolt over det, han har opnået i sin karriere. Foto: Scanpix
Henrik Larsen er stolt over det, han har opnået i sin karriere. Foto: Scanpix
Vis mere

Svært som midtbanespiller

»Det skabte nogle forventninger, også senere i karrieren. Jeg var den eneste midtbanespiller, der blev topscorer. Alle de andre topscore var angribere, så i alle klubber, jeg kom til efterfølgende, var der høje forventninger til, at jeg skulle score mål. De forventede, at jeg ville score, hver gang jeg fik bolden. Men det er lidt svært, når man spiller midtbane,« siger Henrik Larsen, der dog ikke mener, han lod sig tynge af forventningspresset.

»Når jeg er på fodboldbanen, tænker jeg bare strategier og taktik, og så er alt andet ligegyldigt. Jeg vil bare gerne vinde. Nogle gange spiller jeg ikke på det bedste hold, men så må man finde på noget, der gør, at man kan vinde mod de gode. Og det var vi gode til under EM. Den med at tro på at vinde har jeg altid haft.«

I 2000 indledte Henrik Larsen en ti år lang karriere som træner i en stribe forskellige klubber, blandt andet for det færøske landshold, men de seneste fem år har han beskæftiget sig med fodbold fra skrivebordet. Senest i Lyngby Boldklub, hvor han sælger sponsorater.

Det danske landshold jubler efter at have slået Holland i straffesparkskonkurrence i semifinalen. Forrest hopper Henrik ’Store’ Larsen af glæde. ?Foto: Scanpix
Det danske landshold jubler efter at have slået Holland i straffesparkskonkurrence i semifinalen. Forrest hopper Henrik ’Store’ Larsen af glæde. ?Foto: Scanpix
Vis mere

Fandt ’Store’ Larsen aldrig rigtigt sit ståsted efter EM-triumfen i 1992? Det mener han nu nok.

»Der er altid nogle, der gerne vil fortælle, hvad jeg skal gøre, og hvad jeg ikke skulle have gjort. Jeg tager det oppefra og ned. Der er mange ting, jeg kunne have gjort anderledes, men når man har taget en retning, tager man konsekvensen af det, og så går livet videre. Jeg kunne også være trådt ned i en gulvspand og have brækket benet, og hvad så? Generelt skal man prøve noget i livet i stedet for at være 15 år på den samme pind,« siger han, inden han slår fast:

»Jeg er stolt af det, jeg har opnået. Jeg har spillet på samtlige landshold i Danmark. Jeg har vundet noget, som rigtig mange fodboldspillere drømmer om. Bare spørg engelske fodboldspillere om, hvor mange der drømmer om at vinde et EM. Som fodboldspiller tror jeg ikke, jeg kan nå mere.«