Ikke klart om administration tager luften af mærkningssystem

Både politikere og brancheorganisation hilser en mærkningsordning på afgiftsbelagte varer, der kan skabe mere gennemskuelighed for forbrugeren, velkommen.
 
Man frygter dog, at for meget bureaukrati vil sætte en stopper for ordningen, før den overhovedet er kommet på tegnebrættet. Besvær med at indregne flere forskellige afgifter i det samlede regnestykke truer.

- Jeg er bange for, at det kan pålægge virksomhederne nye administrative byrder, og så er ikke meget ide i det. Men i princippet er det det eneste rigtige at gøre. Det er relevant at fortsætte dialog med branchen om muligheden, siger Torsten Schack Pedersen, skatteordfører fra Venstre.

Hos Dansk Erhverv forudser man unødigt administration, når den enkelte virksomhed eksempelvis skal regne på, hvor meget vandafledningsafgift og affaldsafgift forbrugeren også skal være med til at betale, når de køber en varer i supermarkedet.

- Det giver ikke det rette billede. Det bliver et begrænset forsøg på at vise, hvad statskassen tager for sig af retterne. Vi har ikke brug for mere papirarbejde, og så siger vi nej tak til ordningen, siger markedsdirektør, Henrik Hyltoft.

Men De Samvirkende Købmænd (DSK) afviser dog, at administration rent teknisk skulle være et problem.

- Det kunne komme relativt udramatisk, hvis butikken alligevel skal have opdateret eller forbedret deres kasseterminalsystem. I udlandet ser man eksempelvis også kassebonner med differentieret moms. Hvis man kan i udlandet, så er det på ingen måde usandsynligt at komme igennem med det i Danmark, siger vicedirektør, Claus Bøgelund, der bakkes op af Brian Mikkelsen, skatteordfører (K).

- Det er altså rimeligt banalt. Når først programmet er lavet, er det jo bare at sætte det på varen. Når først det kører, er det det mest elementære i hele verden at regne med. Det har virksomhederne fuldstændig overblik over.

Andre læser også