Det er den mest udbredte kræftform hos mænd og nu melder Region Nordjylland ud, at de bliver bedre til at opdage den.

Regionen har afsat tre millioner kroner til at gøre diagnosticering af prostatakræft mere præcis.

»De nye metoder vil mindske risikoen for at overse kræften, ligesom de vil sikre mindre overdiagnosticering og dermed sænke risikoen for blandt andet komplikationer i forbindelse med undersøgelser for prostatakræft,« lyder det fra Malou Skeel (V), der er formand for regionens sundhedsudvalg.

Helt konkret vil der ved mistanke om prostatakræft blive lavet en indledende MR-scanning, før der bliver foretaget en vævsprøve. Det er først nu, det sker pr. automatik, skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

»Vi sikrer derved, at flere patienter får en målrettet behandling på det rette tidspunkt. Det konstante fokus på at forbedre kræftbehandlingen i vores sundhedsvæsen er medvirkende til at overlevelsesprocenten øges blandt kræftpatienter,« siger Malou Skeel.

Ifølge sundhed.dk bliver der hvert år konstateret omkring 4.500 tilfælde af prostatakræft hos mænd i Danmark og deres tal viser, at der er en risiko på 15 procent for at få diagnosen. Der er dog mange flere, der ikke får stillet diagnosen.

Sundhed.dk vurderer, at der vil kunne påvises prostatakræft hos hver anden 60-årige mand, men påpeger samtidig, at de fleste dør med og ikke af sygdommen.

De tre millioner kroner, som Region Nordjylland har sat af til at opspore prostatakræft, kommer fra en pulje, der blev afsat i 2021.